Könyv hétvégre! Vadak ura: A bűnös nővér

Karen Dionne 2008 óta publikálja történeteit, habár az átütő sikert 2017-es regénye, A lápkirály lánya hozta meg neki, melyet számos díjjal jutalmaztak, több magazin az év thrillerének választotta, és már több mint 25 nyelvre fordították le. Következő és egyben legújabb könyve A bűnös nővér, amiben a szerző egy hasonló recept alapján dolgozik, mint A lápkirály lánya esetében, és ennek megvannak a pozitívumai és negatívumai is egyaránt.

Történetének főszereplője Rachel Cunningham, aki tizenöt évet töltött egy elmegyógyintézetben, és úgy hitte, ő a felelős szülei meggyilkolásáért, de most egy ismerőse új információkat osztott meg vele, mely új megvilágításba helyezi a szörnyű eseményeket. Rachel egyetlen esélye, hogy kiderítse, mi is történt valójában, ha visszautazik otthonába, amely egy hatalmas vadászház a michigani Felső-félsziget erdeinek mélyén. Hamarosan kiderül, hogy az a hely, melyről szép emlékeket őrzött gyerekkorából, szörnyű titkokat rejt.

A bűnös nővér cselekményét igazból két személy meséli el, az egyik a felnőtt Rachel, a másik pedig az anyja, akinek a visszaemlékezéseiből tapasztalhatjuk meg, milyen is volt az élet a Cunningham otthonban. Nem kell hozzá sok idő, hogy kiderüljön, Rachel nővérével finoman szólva sincs minden rendben, így a regény címe is néhány oldal olvasás után teljesen érthetővé válik, és a cselekmény végén sem éri igazából olyan nagy meglepetés az olvasót. Kétségtelen, hogy Dionne jó stílusban képes mesélni, ahogy az is, hogy nagyon szereti a természetet, és mesterien építi föl/alkotja meg a könyvben szereplő környezetet. Csak úgy, mint A lápkirály lányában, A bűnös nővér esetében is izgalmas atmoszférát teremt egy erdőmélyi otthon, mely a világtól teljesen elzártan áll, így ez mind a két regény pozitívuma. Igazság szerint a cselekmény felépítése is szinte ugyanaz, felváltva kapjuk meg a jelenben és a múltban játszódó eseményeket, míg el nem érünk addig a végzetes napig, amikor véget ért a Cunningham szülők élete. Viszont a negatívum is ugyanaz mind a két könyvnél, hiszen a szereplők néha indokolatlanul bután viselkednek.

A bűnös nővér még így is egy fejlődés A lápkirály lányához képest, de azért akadnak vele problémák. Rachel például megtudja, hogy nem ölhette meg a szüleit, de nem reagál az információra túlzottan reálisan (persze kérdéses, egy ilyen helyzetben mi lenne reális, de legalább valamiféle boldogságot/megkönnyebbülést érezhetne, hogy nem ő lőtte agyon az anyját). Rachel ezután hazamegy nővéréhez és nagynénjéhez, de látszólag minden ok nélkül bujkálni kezd előlük a házban, és ezzel akkor sem hagy föl, mikor kiderül, pontosan tudják, hogy ott van. A másik megmagyarázhatatlan karakter Rachel nagynénje, aki szó szerint mindenben támogatja idősebb unokahúgát – a főszereplő nővérét −, míg nem egy ponton a regény vége felé ledöbben/meglepődik valamin, ami már igazán mellékes a többi eseményt figyelembe véve. És lehetne, hogy egy krimi/thriller esetleg ne úgy végződjön, hogy valaki fölveszi diktafonnal a gyilkos vallomását?

Hibái ellenére A bűnös nővér élvezetes olvasmány marad, amely még úgyis képes izgalmas maradni, hogy történetének végét már egészen hamar lehet sejteni. A műfaj rajongói kellemes kikapcsolódást fognak benne találni.

Dionne, Karen. A bűnös nővér. Agave Könyvek, Budapest, 2021, 240 oldal.

Karen Dionne hivatalos oldala: https://www.karen-dionne.com/


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek