Könyv hétvégre! Varázslat: Tízezer ajtó

Alix E. Harrow már novelláival bebizonyította, hogy érdemes rá odafigyelni, hiszen rövidebb történeteit számos irodalmi díjra jelölték az évek során, ebből egyet, a Hugo-díjat oda is ítélték neki. Első regénye, a Tízezer ajtó után sem maradt el siker, a kritikusok egyöntetűen szerették, és ismét számos jelölést zsebelt be érte. A Tízezer ajtó elolvasása után pedig nincs is mit csodálkozni ezen, hiszen egy egészen varázslatos utazásról olvashatunk benne.

Történetében egészen fiatal kora óta, az 1900-as évek elejétől követhetjük végig egy lány, January Dudose életútját. January csak igen keveset látja az apját, aki folyton a világot járja különleges tárgyakat felkutatva, ám annál több időt tölt annak főnökéve, Cornelius Locke-al, aki egyben a neveltetéséért is felel. A lány egy napon különös könyvet fedez föl egy ládában, amely olyan ajtókról beszél, melyek egyben átjárók egy másik világba. January először ugyan kétkedik a történet hitelességében, de hamarosan olyan események veszik kezdetét, melyek örökre megváltoztatják nem csak az ő, hanem a környezetében élők életét is.

 

A Tízezer ajtó egy hatalmas mese, ráadásul abból a fajtából, amelyből nem lehet eleget olvasni, és a regény végére érve sajnáljuk, hogy meg kell válnunk a benne lévő világtól és annak szereplőitől. A Tízezer ajtó tipikusan az a történet, amely már az első mondatával rabul ejt, hogy aztán közel 350 oldalon keresztül varázsoljon el. Eközben nem csak más dimenziók tárulnak elénk, hanem kapunk egy hiteles korrajzot az 1900-as évek Amerikájáról, annak nosztalgikus bájával és minden mocskával együtt. A különböző világok közötti átjárókkal már nem egy fantasy szerző foglalkozott, és mint a címe is mutatja, ebben a könyvben ezek most nem egy ruhásszekrény hátuljából nyílnak, hanem egyszerűen különleges ajtókból. Harrow pedig olyan élvezetesen és hitelesen mesél róluk, hogy az olvasó azon kaphatja magát, a történet előrehaladtával maga is hinni akar majd a létezésükben.

Mindemellett még kapunk egy olyan főhőst, aki annak ellenére lesz sokkal jobb ember, mint pótapja/pártfogoltja, hogy szinte egész életében ennek a férfinak a hatása alatt nevelkedett. Aki képes kitörni abból a jelképes börtönből, ahova egy félelmetes társaság, és annak még rémisztőbb tagjai próbálják bezárni, csak mert érzi, hogy nem helyes, amit cselekszenek. Akit látunk felnőni, és közben megtalálja igazi életcélját, nem riadva vissza a rá leselkedő veszélyektől. Mindezt egy olyan varázslatos kalandban, amely még egészen biztosan sokáig velünk marad a regény elolvasása után is.

A Tízezer ajtó kétségkívül eddig az év regénye nálam, amely mind történetében, mind szövegileg olyan erős, hogy az utóbbi időben talán csak a Csillagtalan tenger volt vele egy szinten. A Tízezer ajtó a szavak erejéről mesél, és bizony érdemes meghallgatni.

Harrow, Alix E. Tízezer ajtó. Agave Könyvek, Budapest, 2021, 368 oldal.

Kultúra | Pannon Hírnök 

Kövessen minket: Facebook


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek