Könyv hétvégre! Vén csibészek: A csütörtöki nyomozóklub

Richard Osman hosszú évek óta a brit televíziózás egyik széles körben ismert alakja, aki főként vetélkedőket vezet. Néhány éve egy nyugdíjas faluban járva jutott eszébe először, hogy szeretne egy krimit írni, amit 2020-ra valósított meg, ráadásul nem akárhogyan. A csütörtöki nyomozóklub a tavalyi év legsikeresebb regénye lett, hazájában több mint egymillió eladott példánnyal, a könyv megfilmesítési jogai már el is keltek, Steven Spielberg vásárolta meg őket.

De vajon mi állhat az elsöprő siker mögött? Tényleg ennyire jó A csütörtöki nyomozóklub? Vagy a szerző ismertsége a megoldás? A választ íársunkban próbáljuk megtaláni.

Üdvözlünk Cooper’s Chase-ben, ebben a festői szépségű nyugdíjas faluban, ahová az ember kényelmesen visszavonulhat öregkorára. A zöld lankák között megbújó település domboldalán egy kápolna áll, területét egy hatalmas legelő határolja, ahová minden nap kihajtják a birkákat. Az itt élők nem semmittevéssel tengetik mindennapjaikat, uszodába, zumbázni járnak, bort isznak, miközben különböző szabadidős csoportokba szerveződve ütik el délutánjaikat. Így alakult meg a csütörtöki nyomozóklub is, melynek négy tagja régi, megoldatlan ügyeket próbál meg föltárni. Miközben a klub egy újabb eseten dolgozik, különös dolgok kezdenek történni Cooper’s Chase-ben, például meggyilkolják a helység építési vállalkozóját. A csütörtöki nyomozóklub pedig nem maradhat tétlen, elhatározzák, a végére járnak a dolognak.

 

A csütörtöki nyomozóklub egyik nagy pozitívuma, hogy rendkívüli módon szórakoztató. A rövid, frappáns fejezetek és a cselekmény dinamikus vezetésén kívül a szerző olyan érdekes karaktereket mozgat a regényben, akikről nagyon is szívesen olvasunk. Nem kell félteni semmitől a négy főszereplőt, hiába nyugdíjasok, mindegyik egy nagy csibész, aki beleüti az orrát mindenbe, ha kell, ha nem. Minden lében kanálságuk és pimaszságuk azonban nem ellenszenves, éppen ellenkezőleg, azonnal szimpátiát vált ki, és annak ellenére, hogy a könyv során szinte végig feszegetik a tűréshatárt, csak úgy, mint De Feritas rendőrtiszt, az olvasó is hamar elfogadja, ők már csak ilyenek. Emellett nem csak a fő-, hanem a mellékszereplők karakterei is kidolgozottak annyira, hogy izgalmasak legyenek, és szívesen tudjunk meg többet a regényben lévő emberi sorsokról.

Attól sem kell tartani, hogy A csütörtöki nyomozóklub csupán egy rejtély vagy gyilkosság közé épülne föl, mert pont, hogy az ellenkezője igaz. A cselekmény több szálon fut egyszerre, és bár a történet tartogat néhány meglepő fordulatot, talán (nem először fordulna elő), maga a megoldás kevésbé fontos, mint az odáig vezető út.

A csütörtöki nyomozóklub kiváló hétvégi olvasmány, amely egészen biztosan széles közönségre fog találni hazánkban is. Sikerének titka valószínűleg annyi, hogy egyszerűen egy jó regényről van szó, amin látszik, hogy rengeteget dolgoztak, és amihez még hozzáadódik Osman ismertsége és a mögötte lévő remek médiakampány. Jó hír pedig, hogy elvileg még ebben az évben megjelenik magyarul a folytatása.

Osman, Richard. A csütörtöki nyomozóklub. Agave Könyvek, Budapest, 2021, 36 oldal.

Kultúra | Pannon Hírnök 

Kövessen minket: Facebook


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek