Könyv Hétvégre! Veszélyes nyilvánosan olvasni: Ördögöd van!

A heti kemény munka és hajtás után  mindenkinek szüksége van egy kis nyugalomra, kikapcsolódásra. A lazuló könyvkedvelők figyelmébe ajánlunk a szórakoztató irodalom különböző műfajaiból  unalmas – vagy pont, hogy nem unalmas – hétvégékre olvasnivalót.

Christopher Moore első regénye először 2001-ben jelent meg magyarul még az Ulpius-ház gondozásában, hogy aztán 18 év elteltével közben az Agave Könyvekhez került író végre egy újrakiadást éljen meg. A szerző már nem egy könyvével bizonyította, hogy sokszor veszélyes őket nyilvános helyeken olvasni, hiszen sohasem tudhatja a gyanútlan olvasó, hogy egy-egy poén mikor okoz kontrollálatlan – és főleg hangos – nevetést. Legkiforrottabb munkái ilyen szempontból a Biff evangéliuma és a Mocskos meló volt, ugyanakkor első regénye is kellően humorosra sikerült, nem mellesleg megtalálhatóak benne azok a jellegzetes elemek, melyek későbbi történetiben olyan sokszor visszaköszönnek.

Története szerint Travis évtizedek óta úton van, és minden erejével azon ügyködik, hogy megszabaduljon attól a véletlenül megidézett démontól, aki azóta szó szerint a nyakán maradt. Az hagyján, hogy Travis képtelen visszaküldeni a démont oda, ahonnan jött, cserébe a teremtmény gyakran éhes is, és előszeretettel fogyaszt el ilyenkor embereket. Travis jobb híján próbálja bűnözőkkel csillapítja a démon éhségét, ám ez sem mindig sikerül. A szokatlan páros végül Pine Cove felé veszi az irányt, ahol Travis talán megtalálja az oly régóta kutatott megoldást.

Az Ördögöd van egy izgalmas, humoros, nem túlnyújtott regény. A fülszöveg Travist emeli ki főszereplőnek, és valóban központi szerepet játszik a történet szempontjából, ugyanakkor a könyv több fontosabb karakterrel dolgozik több szálon; ezek közül az egyik későbbi Moore regények szinte állandó mellékszereplője is lesz. A fejezetek rövidek és feszesek, a szereplők egytől egyig érdekesek és izgalmasak, a poénok, ha nem is mindig hangos nevetést, de őszinte mosolyt könnyen csalhatnak az az olvasó arcára. Az Ördögöd van tökéletes hétvégi olvasmány, amely vicces és egyben groteszk, van benne természetfeletti, egy kis dráma, nem említve a tényt, hogy két nap alatt könnyedén elolvasható.

Az Ördögöd van új fordítást kapott, az összes eddigi Agave kiadónál megjelent Moore regényt is fordító Pék Zoltán ismét remek munkát végzett. A borító stílusában illik a többi Moore könyvhöz, nem lóg ki a gyűjteményből.

Ördögöd van. Moore, Christopher. Agave Könyvek, Budapest, 2019, 256 oldal.


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek