Könyvajánló-Koncz Csilla, Mélymerülők

Könyvajánló sorozatunkban Csanda Gábor irodalomkritikus, a Madách Kiadó vezetőjének, szavaival élve „egy végtelenül tehetséges szerző” Koncz Csilla, Mélymerülők című első kisregényére hívjuk fel az olvasók figyelmét.

Koncz Csilla kisregénye igazán üdítő olvasmány. A könyvet elolvasva az volt az érzésem, hogy nem vagyok egyedül. A Mélymerülőkben két húszas éveik második felében járó fiatal történetét ismerhetjük meg. A kapuzárási pánik már gyakori fogalom társadalmunkban, viszont a kapunyitási pánikkal, vagy életkezdési szorongással még nem találkozunk gyakran. Itt ecsetelhetnénk hosszan a generációk közötti különbségeket, vagy a huszonegyedik század felgyorsult életét, viszont Koncz Csilla kisregényében remek érzékkel ragadja meg ezeket a problémákat anélkül, hogy felesleges magyarázatokba, pszichológiai eszmefuttatásokba bonyolódna. A kötet erőssége a minimalista megközelítése, a feszes ritmusa. A szerző egy percre sem engedi el a gyeplőt, minden szónak meg van a funkciója.

A kisregény helyszíne egy szlovákiai magyar kisváros és a közelében található falucska. Tamás és Vera két fiatal, akik az életük kezdetén állnak, mégis félnek cselekedni. Gyerekkorukba, nagyszüleikbe és emlékeikbe kapaszkodnak, és próbálják minél tovább eltolni a döntések meghozatalát. Titokban abban reménykednek, hogy az életre, a sorsra tudják hárítani a döntéseik felelőségét. Valahol irigykednek a társaikra, akik velük ellentétben már léptek, kockáztattak, elköltöztek, belevágtak abba a bizonyos nagybetűs életbe. A sors viszont kegyes hozzájuk, és egy kamaszkori röpke találkozót követően újra találkoznak, és most rajtuk áll, hogy lépnek-e egymás felé, és ezáltal a felnőtt életbe, vagy a „kispadon” maradnak.

A Mélymerülőket bátran ajánlom a fiataloknak, hiszen önmagukra ismerhetnek, támaszt találhatnak az életük elkezdésére, illetve minden felnőttnek is, akiben akár csak egy pillanatra is felmerül, hogy jól kezdte-e pályáját, vagy ha éppen arról gondolkodik, mi lett volna, ha kimegy külföldre, vagy itthon marad, mer szeretni, vagy éppen inkább a karriert választja. Bízom benne, hogy még sok ilyen remek kisregényre számíthatunk Koncz Csillától

– fogalmaz Bese Bernadett  Duna24.sk „Ugorjunk” rovatában


Hasonló cikkek