Könyvet írnak Balástyáról

Az önkormányzat hiánypótló tanulmánykötet készített a település értékeiről.

Ujvári László polgármester elmondása szerint régóta tervezik, hogy hiteles dokumentumgyűjteményt készítsenek a községről. Mivel nem találtak hozzá megfelelő pályázati forrást, saját költségen adatják ki a tanulmányt. Ami olvasmányos, élményt adó sorokat s természetesen szakértők által válogatott gazdag képanyagot tartalmaz majd.

Ez Balástya lakossága számára is fontos, de azoknak a látogatóknak is jó szolgálatot tesz, akik érdeklődnek a falu története és múltja iránt. Hiszen Balástya számos kulturális értéket rejt magában, mindemellett pedig gazdasága is jelentősen fejlődött az elmúlt században.

A kutatást tavaly kezdték és a megjelenésre az alapos vizsgálódás miatt két év múlva lehet számítani. A kötet megírásában ismert kutatók is részt vesznek, köztük a szegedi Móra Ferenc Múzeum munkatársai is. Történetét tekintve a múlt századoktól a kilencvenes évekig számolnak be a településről. De földrajzába, gazdaságába, vallási összetételébe, a tanyavilág életébe és a TSZ – szerveződésekbe is betekintést nyerhetnek az olvasók.

Bár a kiadás költséges, több millió forintos összeg, ha elkészül a várva várt könyv kifizetődik a munka és a rá fordított pénz is, hiszen felbecsülhetetlen értéket képvisel majd.

Farkas Cs. Tekla

Forrás/Nyitókép: delmagyar.hu

 

 

Hazai Tükör | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek