Korlátlan szavatosságúak lesznek az elsősegély dobozok Szlovákiában

A közlekedési minisztérium az egészségügyi tárcával együttműködve készítette el azt a jogszabály-módosítást, melynek köszönhetően az autós elsősegély dobozok érvényesek lesznek azután is, hogy szavatosságuk már lejárt.

A módosításnak köszönhetően a gépkocsik kötelező felszereléséhez tartozó elsősegély dobozok szavatossága korlátlan lesz. Az elsősegély dobozok szavatosságát ezentúl nem fogják ellenőrizni a gépkocsik időszakos műszaki ellenőrzése során. „Ez a változás pozitívan érinti a  sofőröket, akiknek a szavatosság lejárata miatt rendszeresen cserélgetniük kellett az elsősegély dobozokat, annak ellenére, hogy azok tartalma nem igényli az ilyen gyakori cserét. Az új szabályok szerint a szavatosság lejártának dátumát nem veszik figyelembe egészen addig, míg a sofőr fel nem használ belőle valamit.“ – mondta Érsek Árpád közlekedési miniszter.

Az elsősegélydobozok tartalma négy önálló egységre van osztva, melyek csomagolása feltünteti a tartalmukat is a következőképpen:

a)      1. sz. egység – Segédeszközök, fertőtlenítőszerek

b)      2. sz. egység – Apró sebek, horzsolások

c)      3. sz. egység – Nagy sebek, vérzés, égési sérülések

d)      4. sz. egység – Törések, ízületi sérülések

Az elsősegély dobozok kötelező tartozéka az elsősegély kártya.

Az elsősegély dobozok tartalmának épnek kell lennie, vizuálisan rendben kell lennie és nem lehet sérült vagy szennyezett. Az elsősegély dobozt az autóban száraz, tiszta és könnyen hozzáférhető helyen kell tartani, ahol nem éri közvetlen napsütés. A személygépkocsik esetében az ideális hely továbbra is az autó csomagtartója. A módosítás alapján az autóbuszokban az elsősegély dobozokat könnyen hozzáférhető és megjelölt helyen kell tartani az utastérben.

Forrás: bumm.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek