Korlátozások nélkül emlékeztünk 1956 hőseire

Az 1956-os forradalomhoz kapcsolódó koszorúzás minden emblematikus miskolci helyszínen megvolt, és az ünnepséget is megtartották a Miskolci Nemzeti Színházban.

Miskolcot a forradalom legjelentősebb vidéki helyszíneként tartják számon a levéltárak. Tavaly a koronavírus miatt nem lehetett a megszokott rend szerint szervezni a programot. Járványügyi biztonsági okokból egy időben két helyszínen tartottak koszorúzást, elkerülve ezzel a nagyobb csoportosulás kialakulását, és a színházi díszelőadás is elmaradt.

Idén azonban már korlátozások nélkül tiszteleghettek a miskolciak a hősök előtt. Az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján újra egésznapos emlékezéssorozattal készült a város október 23-án.

Október 23-i megemlékezés 2021-ben Miskolcon (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

Mostanra már hagyománnyá vált, hogy az október 23-i rendezvény koszorúzással kezdődik a Zsolcai kapui sortűz áldozatainak emléktáblájánál. Így történt ez idén is. Innen indulva aztán a város különféle pontjain helyezték el a miskolciak a tisztelet virágait (többek közt a Nagy Imre-emléktáblánál, az ’56-os emlékműnél, a Romek-emlékoszlopnál, a Megyei Munkástanácsok és a Digép munkásgyűlés emléktáblájánál). A szabadtéri program az október 25-i nagygyűlés helyszínén, a Petőfi téren zárult. 1956-ban negyvenezer tüntető előtt itt szavalta el a népszerű színművész, Nagy Attila a Himnuszt és a Nemzeti dalt.  Veres Pál Miskolc jelenlegi polgármesterének ünnepi beszédét követően az önkormányzat képviselői, pártok, társadalmi szervezetek és magánszemélyek itt is elhelyezték az emlékezés virágait. Este a színházban láthattak egy előadást a nézők Nagy Attiláról és az általa megélt eseményekről, az ünnepi programok zárásaként.

De mi is történt 1956-ban Miskolcon? A forradalom közvetlen előzményei Miskolcon október 22-én kezdődtek, amikor az egyetemisták megalakították a diákparlamentet, és 11 pontban összefoglalták követeléseiket. Október 23-án a DIMÁVAG Gépgyár munkásai is összeállították a saját követeléseiket: a szovjet csapatok kivonása mellett többek között titkos és általános választójogot akartak. Az országban elsőként üzemi munkástanácsot hoztak létre, másnap pedig egy demonstráció keretében kinyilvánították szolidaritásukat a harcoló fővárosiak mellett, a tüntetést azonban az ÁVH feloszlatta.

Október 25-én történt az első komolyabb megmozdulás. A munkások az Egyetemvárosban, a diákokkal közösen tartottak tüntetést, ahol mintegy 35-40 ezer ember hallgatta a szónoklatokat, majd a tömeg elindult a Petőfi-szoborhoz, ahol újabb felszólalások következtek. Ezalatt Budapestre utazott a munkások és egyetemisták közös küldöttsége, Nagy Imre miniszterelnök fogadta őket, és elismerte a DIMÁVAG 21 pontban összeállított követeléseit.

Archív fotó az 1956-os miskolci tüntetőkről a Földes Gimnázium oldalán (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

Október 26-án több ezren vonultak a városi, majd a megyei rendőrfőkapitányság elé, hogy elérjék a politikai foglyok szabadon engedését. Ekkor dördült el a Zsolcai kapui sortűz néven ismertté vált lövéssorozat, amely 16 halálos áldozatot követelt. A következő napokban megalakult a Defenzív csoport, amely az államvédelmisek és a besúgók letartóztatására jött létre –, a Miskolci Városi Nemzeti Bizottság, valamint az Észak- és Kelet-magyarországi Nemzeti Tanács azzal a céllal, hogy összehangolja a régió forradalmi szervezeteinek munkáját.

November 4-én Miskolcra is bevonultak az oroszok, véget vetve a forradalmi eseményeknek. Fegyveres harc csupán az Egyetemvárosban alakult ki, ahol két hallgató, Kiss Gábor és Kölber Gábor életét vesztette. Nevüket az E/I-es kollégium falán emléktábla őrzi, amit minden évben az intézmény jelenlegi diákjai megkoszorúznak.


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek