Kormánybiztos: lakhatási, közlekedési és közszolgáltatási fejlesztésekre koncentrál a Magyar falu program

Lakhatási, közlekedési és közszolgáltatási fejlesztésekre koncentrál a Magyar falu program – mondta el a Modern Települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos csütörtökön Felcsúton, ahol a választókerület polgármestereinek adott tájékoztatást a program lehetőségeiről.

Gyopáros Alpár kiemelte: a 150 milliárd forint költségvetésű Magyar falu program része egyrészt egy mellékúthálózat-javítási program, a “falusi csok” a vidéki lakhatást segíti, a közszolgáltatás-fejlesztések során pedig bölcsődék, óvodák, orvosi rendelők, polgármesteri hivatalok megújítására, falugondnoki hálózatok szolgáltatásainak javítására nyílik lehetőség. A közszolgáltatás-fejlesztési pályázatok kedvezményezettjei önkormányzatok, illetve kisebb részben egyházak lehetnek.

A száz százalékos támogatottságú, előfinanszírozott pályázatok segítségével már 2019-ben várhatóan 2300-2500 településen tudnak egy-egy fejlesztést megvalósítani. A kormánybiztos szerint ekkora volumenű településfejlesztési program még nem volt Magyarországon, ráadásul a támogatási lehetőségeket a települési vezetőkkel konzultálva, önkormányzati szakemberek bevonásával a helyi igények alapján dolgozták ki.

Gyopáros Alpár kitért arra is, a Magyar falu programmal hosszú távra tervez a kormány, tavasszal megkezdődik a 2020-tól igénybe vehető források tervezése és megkezdődik a kisvárosok fejlesztési programjának előkészítése is.
Tessely Zoltán, a Pannónia Szíve és a Velencei-tó térségének fejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos hangsúlyozta: ma Magyarország 3155 települése közül 2887-ben ötezernél kevesebben laknak, és ezeken a településeken él a magyar lakosság harmada. A Bicske és a Velencei-tó térségét összefogó választókerület 35 települése közül is 30 ilyen falu – tette hozzá.

A Magyar falu program célterületeire összesen 150 milliárd forint áll rendelkezésre 2019-ben. A közszolgáltatások fejlesztésére 75 milliárd, a vidéken maradást segítő “falusi csok” programra 25 milliárd, a mellékút-hálózat fejlesztésére pedig további legalább 50 milliárd forintot fordít a kormány.


Hasonló cikkek