Környezetbarát táska gyümölcsbőrből

A fenntarthatóságról való gondolkodás egyre inkább átszövi mindennapi életünket. A környezettudatos terméktervezés, előre gondolkodik a fejlődést a megelőzésben látja, vagyis hogy a termék a legkisebb környezeti lábnyomot hagyja maga után. Gondoljunk csak bele egy nagyobb bevásárlásnál során mennyi felesleges hulladékot termelünk a sok nejlonzacskó, táska használatával.

Két berlini designer tanuló most erre ajánl környezetet kímélő alternatívát. Lobke Bechfeld and Johanna Hehemeyer-Cürten olyan gyümölcsbőr elkészíthető táskát fejlesztettek ki, amelyre ha már nincs szükség fel lehet oldani vízben, vagy a növények trágyázáshoz felhasználni. A Sonnet155 elnevezésű táska kétféle ipari hulladékból készül, a gyümölcslevek előállítása során visszamaradt gyümölcsök héjából, és a helyi textilgyárakból származó rövid cellulóz szálakból. Az egy kis pénztárcára vagy lelógó fülű bevásárló táskára hasonlító termék élettartama, a papírtáskáékhoz hasonló. Úgy tervezték, hogy a használat során természetesen elkezd lebomlani, mielőtt végleges komposztálnák vagy újrahasznosítanák.

A hagyományos papírtáskák továbbfejlesztéseként terveztük, reméljük az embereket erősen megszólítja, viselni, használni és szeretni fogják, amíg csak el nem kezd bomlani.” –  mondta Hehemeyer-Cürten a Dezeen-nek. Habár a táska nem örökéletű, az elegáns szép dizájn mégis csábítóvá teszi, amely a  fenntarthatóságra, mint izgalmas, élvezetes formában utal, nem pedig teherként. A Sonet155 fő összetevejő a pektin, egy zselény anyag amelyet a fel nem használt  gyümölcsök sejtfalából vonnak ki, és amely egyben természetes kötőanyagként is funkcionál.

Az előálltás folyamata során aztán ehhez 5 mm-nél rövidebb cellulóz szállakat erősítenek, amelyeket az ipari textilgyártás során szűrnek ki, mivel azokból már nem lehet anyagot előállítani. A következő lépésként meleg vizet adnak hozzájuk, az így kapott keveréket pedig öt napra egy öntőformában hagyják pihenni, mielőtt összevarrnák. “A táska anyagának szerkezetét, áttetszőségét és ellenállóságát a cellulóz aránya és a szálak hossza valaminz sűrűsége határozza meg” – mondja Hehemeyer-Cürtner. A természetes pigmentek a sötét és világos. áttetsző és opálos, tompa és csillogó színek széles skáláját kínálják, az öntvény szerkezete pedig fényessé vagy mattá teheti az anyagot.

 

Kultúra | Pannonhírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek