Környezeti helyzetjelentés – így zöldül Csongrád-Csanád megye!

Élünk, fogyasztunk, de rombolunk vagy óvunk és védünk? Több környezettudatos megmozdulást is hirdettek a megyében: a teljesség igénye nélkül, emeljünk ki most kettőt.

Szerencsére jó néhány településen van lehetőség, hogy élvezzük a zöld területek adta nyugalmat és szabadságot, még a pandémia idején is, hiszen kedvünkre tehetünk egy-egy sétát parkban, erdőben vagy ligetben. De időről időre ezek a helyek kárát látják az emberi tevékenységeknek, megtelnek szeméttel, elhagyott dolgokkal vagy megrongálódnak a fák.

Az ilyen eseteket jelenteni kell! Ezt számos alkalommal sokan meg is teszik és meg is tisztítják az elhanyagolt, városban élő természetdarabkát. Így került kitakarításra az egykori Gergő Liget Szegeden, mostani nevén Tisza-Maros sétány, ahol csaknem 50 zsáknyi szemetet szedtek össze az önkéntesek. A húsz lelkes környezetvédő néhány óra alatt végzett a sétányon, ami most már újra tisztán várja az arra járókat.

A megyeszékhely mellett a kistelepülések is aktívak, ugyanis pl. Kövegyen a napokban 1150 fát fognak elültetni, hogy ligetesítsenek egy magánterületet, ami kiemeli a falu környezetbarát voltát. Még most is várják az önkéntesek jelentkezését, szeretnének egy nap alatt végezni a munkával. A fákat a 10 millió fa mozgalom szolgáltatja a falu részére. Az ültetés célja a klíma és ökológiai válság enyhítése, melynél az apró lépések is jelentős előrehaladást eredményezhetnek.

Bár az általunk említett két település mozgalma más és más területen született meg, céljuk még is egy: óvjuk a környezetünket.

Országszerte s így megyénkben is találunk még több környezetvédelmi összefogást is, s néhány program köztük a Zöld Város Program is hasonló célt szolgál.

Farkas Cs. Tekla

Kiemelt képünk illusztráció!

 

Hazai Tükör | Pannon Hírnök 

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek