Koronavírus – 17000 tesztet végez a Semmelweis Egyetem

Átfogó szűrővizsgálatba kezd reprezentatív minta alapján május 1-től Magyarországon a Semmelweis Egyetem vezetésével és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a négy hazai orvosképző. A vizsgálatsorozat célja, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről és az új típusú koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról – olvasható a Semmelweis Egyetem honlapján.

Az eredmények alapján tanulmány készül arról, hogy mekkora a vírusfertőzöttek valós száma hazánkban, hányan betegedtek meg eddig összesen és szerezhettek immunitást a vírussal szemben, illetve hányan lehetnek a szinte tünetmentes vírushordozók.

A szűrővizsgálatot az ún. PCR-teszt segítségével végzik, ez a ma ismert legtévedhetetlenebb módja a fertőzés kiszűrésének, ugyanis ez a teszt képes kimutatni a vírus örökítőanyagát – mondta el dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. A vizsgálat során a páciens légúti (garat és orr) váladékából mintavételi pálcával mintát vesznek, azt speciális csőbe teszik, és genetikai vizsgálatokkal mutatják ki a vírus jelenlétét. A PCR-teszt mellett vért is vesznek a vizsgált személyektől, ezzel a megerősítő laborvizsgálattal a szervezet vírusra adott lehetséges immunválaszát mutatják ki.

A tesztelésen 17 778 fő vesz részt meghívásos alapon, 14 év felett minden korosztályból, az ország egész területéről, A vizsgált résztvevők egy rövid kérdőívet is kitöltenek.

A résztvevőket május 1. és 14. között az ország 7 régiójában pontos időpontokra, előre meghatározott helyszínekre várják, Ilyen helyszínek például a háziorvosi rendelők, járóbeteg ambulanciák, és szűrőbuszok. A résztvevők előzetesen levélben és adott esetben telefonon is értesítést kaptak az egyetemektől.

Mozgó szűrőautók és az Országos Mentőszolgálat munkatársai is segítik majd a vizsgálatokat, annak érdekében, hogy az idősebbeknek, vagy a krónikus betegséggel küzdőknek most se kelljen elhagyni otthonaikat. A minták több mint 48,5 százalékát a Semmelweis Egyetem munkatársai gyűjtik be, míg, 20,6 százalékot a Debreceni Egyetem, 16,4 százalékot a Szegedi Tudományegyetem és további 14,3 százalékot a Pécsi Tudományegyetem munkatársaitól várnak a laborok – tette hozzá a rektor.


Hasonló cikkek