Koronavírus: A 2009-es szint alatt a Beszerzési Menedzser Index

A beszerzési menedzserindex (bmi) szezonálisan kiigazított áprilisi értéke csupán 33,6 pont lett, a szörnyű márciusi 28,5 pont után – adta hírül a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

A válaszadók az előző hónaphoz képest továbbra is kedvezőtlen folyamatokról számoltak be. Februárban már néhány válaszadónál érződött a koronavírus-járvány hatása, ami márciusban kibontakozott, és áprilisban erőteljesen meghatározta a mindennapokat – közölték a logisztikusok.

A bmi még mindig nagyon erős visszaesését mutat, és bőven a stagnálást jelző 50 pont alatt maradt. A 2020. áprilisi index nagyobb ugyan a márciusi (28,5 pont) értéknél, de így is a valaha volt legalacsonyabb áprilisi érték. A korábbi legalacsonyabb áprilisi értéket 2009-ben mérték az előző pénzügyi-gazasági válság idején, de akkor legalább összejött a 40 pont. Összehasonlításképpen: 1995 óta az áprilisok átlaga 52,5 pont.

Az egyes komponensnek közül a termelési mennyiség mutatója nőtt márciusi értékéhez képest, de 50,0 pont alatt maradva a termelt mennyiség csökkenését jelzi az előző hónappal összevetve, immár második alkalommal. A mostani érték mélyen átlag alatti, 1995 óta soha nem volt alacsonyabb az index értéke áprilisban.

Az új rendeléseké enyhén emelkedett, ez is 50 pont alatt maradt. A mostani érték mélyen átlag alattinak tekinthető 1995 óta, eddig soha nem mértek alacsonyabb áprilisi értékeket.

Az áprilisi szállítási átfutási idő hosszabb lett márciushoz képest, de az ütem gyengébb lett. Az index értéke az elmúlt egy évben majdnem végig 50,0 pont alatt volt. A korábbi áprilisi értékeket nézve az idei a legalacsonyabb érték.

vásárolt készletek indexe harminchét havi bővülés után harmadik alkalommal szűkül, enyhébb ütemben. Az idei áprilisi indexérték az elmúlt évek értékei alapján átlag alatti, és a második legkisebb áprilisi 2009 után.

A foglalkoztatottsági mutató – márciushoz hasonlóan – áprilisban is csökkenésre utal, harmadik alkalommal, egyhavi bővülés után. Az index értéke azonban nagyobb lett márciushoz képest, és átlag alatti értéknek tekinthető, valamint a második legalacsonyabb áprilisinak (2009 után).

beszerzési mennyiség indexe enyhén nőtt márciusi értékéhez képest, de 50 pont alatt maradt harmadik alkalommal negyvenkilenc hónap bővülés után, és a szűkülés üteme nagyon erős. A mostani érték alulmúlja az elmúlt három év átlagát, és a legalacsonyabb áprilisi adat.

beszerzési áraknál a mutató értéke alacsonyabb lett, de 50 pont felett maradva további árnövekedést jelez az MLBKT válaszadói szerint. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után negyvennyolcadik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a tizenharmadik legnagyobb áprilisi.

késztermékkészletek szintje áprilisban alacsonyabb lett az előző hónaphoz képest, de ennek üteme gyengébb, mint márciusban volt. A korábbi áprilisi értékeket nézve az idei átlag alattinak tekinthető, és a hatodik legkisebb 1995 óta. 2017-ben kilenc bővülő hónapot mértenk, 2018-ban hatot, 2019-ben pedig tizenegyet.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke nőtt márciushoz képest, de így is jócskán a stagnálást jelző 50 pont alatt maradt. E mutató öt hónapja jelezte az import mennyiségének növekedését egyhavi szűkülést követően, ennek lett most vége második hónapja. A másik külpiaci mutató, az exportindexnél hasonló a folyamat: nőtt az előző hónaphoz képest, de jelentősen 50 pont alatt maradva jelzi az export mennyiségének szűkülését második hónapja. Az elmúlt öt év 2014 december, 2015 július és 2019 október kivételével növekedést hozott.

Idén áprilisban festék, gyümölcsök, liszt és tojás kapcsán jeleztek a válaszadók jelentősebb áremelkedést. Hiány volt csőből, élesztőből, gumi alkatrészből, kínai alapanyagokból, kondenzátorból, olasz importtermékekből, passzív elektronikai alkatrészekből és szűrőből. Jelentősebb árcsökkenésről acél és élőállat esetében számoltak be – közölte az MLBKT.


Hasonló cikkek