Koronavírus – A home office megváltoztathatja az ingatlanpiacot

A koronavírus miatt tömegessé váló otthoni munkavégzés hatására újfajta kereslet jelenhet meg a Balatonnál és más vidéki helyszíneken. A balatoni ingatlanosok szerint egyre többen költöznek néhány hónapra albérletbe a magyar tengerhez közeli településekre. Amennyiben az otthoni munkavégzés lehetősége hosszabb távon is megmarad, sokaknál végleges váltást hozhat, hogy a nagyváros helyett egy csöndesebb, kisebb települést választhatnak – írja a likebalaton.

A home office elterjedésének köszönhetően akadhatnak olyanok, akik bérlőként vagy vásárlóként jelennek meg a Balaton mellett, elmenekülve a zsúfoltabb, nagyobb városokból. A Takarék Index minapi, a koronavírus-járvány hatására átalakuló ingatlanpiaci folyamatokat bemutató elemzését helyi ingatlanosok is megerősítik.

“Látszik, hogy a home office működőképes, sokan berendezkedtek rá, sőt akár hosszabb távon is el tudnák képzelni ezt a fajta munkavégzést. Ennek tulajdonítjuk, hogy a legélénkebb kereslet most a kiadó ingatlanokra van. Úgy látjuk, egyelőre inkább néhány hónapban gondolkoznak az érdeklődők, de vannak olyanok is, akik állandó lakhelyül keresnek megfelelő otthont” – mondta el Rajczi Erika, az Openhouse közvetítőhálózat balatonfüredi irodavezetője.

Általában máskor március környékén már elég élénk az érdeklődés a balatoni ingatlanok iránt. Idén ez teljesen máshogy alakult, jó néhány hetes sokkhatás után csak az elmúlt két hétben kezdtek csörögni a telefonok. Ezek jó része pedig nem az ilyenkor szokásos nyaraló iránti érdeklődés, hanem inkább az albérleti lehetőségekre szól – mondta Rajczi Erika, aki szerint az elmúlt években sokan sokat tettek azért, hogy a Balaton négy évszakos legyen, azaz – karantén- és vírusmentes időszakban – programok, érdekességek egész évben várják az ott élőket és az odalátogatókat.

A home office sok munkakörben és cégnél vált tömegessé. Nincs kizárva, hogy a járvány elmúltával sokan megmaradnak az otthoni munkavégzés mellett, és egyre több cég fogja lehetővé tenni ezt. Azoknak, akik egyébként nem szeretnek zsúfolt belvárosi környezetben élni, ez a lehetőség reális alternatívát kínál. Incze Zsombor azt is kiemelte, hogy már a járvány előtt világszerte, így hazánkban is egyre inkább terjedtek az otthonról, akár csak egy számítógéppel elvégezhető munkák.

“Az úgynevezett digitális nomádoknak országon belül sem volt gond a távolság. De számos interkontinentális példát is látni, így Délkelet-Ázsiából sokan dolgoznak Észak-Amerikába egy-egy nagyobb cégnek” – mutatott rá a projektvezető.

Bár a legtöbb vállalkozásnak most jóformán egyik napról a másikra kellett lehetővé tennie munkavállalóinak az otthoni munkavégzést, és átállnia az új munkaszervezésre, hosszabb távon az átalakulás összetettebb folyamatot jelent majd. A home office-ra vonatkozó szabályozások, munkaköri kötelességek például a legtöbb esetben azt jelenthetik, hogy ugyan nem kell mindennap megjelenni az irodában, de a hét közepén – akár egy hosszú, részben távmunkával töltött hétvégét követően – egy-két napra igen.

“Nem arról van szó, hogy a járvány lecsengésével tömegesen jelennek meg az ilyen motivációval költöző vevők a lakáspiacon, csak azt jeleztük, hogy a home office a mindennapok részévé válik, amely bizonyos ingatlanpiaci átalakulásokat is hoz magával… Ha minden munkatárs csak egy napot otthonról dolgozhat, azt jelenti, hogy húsz százalékkal kisebb irodára van szüksége a cégnek. Persze ez esetben más kérdések is felvetődnek, hiszen a legtöbben szeretik az állandóságot, azt, hogy saját helyük van, és mindig ugyanazok a kollégák ülnek mellettük” – jegyezte meg Incze Zsombor, jelezve, hogy az iroda­piacon is várható némi átrendeződés.


Hasonló cikkek