Koronavírus – A mellékhatások ellenére valamennyi törzskönyvezett oltóanyag hatékony

A koronavírus elleni oltások egyértelműen életmentőek – mondta az M1-nek Szlávik János. A főorvos azt tanácsolta, hogy aki a rizikócsoportba tartozik, amint lehet oltassa be magát. A Kormányzati Tájékoztatási Központ azt közölte: azok, akik regisztrálják magukat a vakcinainfo.gov.hu oldalon, e-mailben kapnak tájékoztatást a védőoltások engedélyezési folyamatáról – közölte az M1 Híradója.

Akár -80 Celsius fokon is tudják tárolni a koronavírus elleni vakcinákat itthon, speciális hűtőkamrákban. Ezekkel az összes oltóanyagközpont fel van szerelve. Huszonöt helyszínt jelöltek ki a védőoltás beadására, a megyei kórházak mellett a fővárosban a Korányi Intézetet és többek között a Dél-Pesti Centrumkórházat.

A vakcinát elsőként az egészségügyi dolgozók kaphatják meg, majd az idős, krónikus betegek. Regisztrálni kell postai úton levélben, vagy elektronikusan a vakcinainfo.gov.hu weboldalon.

Akik előjegyzésbe vetetik magukat, azokat e-mailben tájékoztatják arról, hogy mikorra várható az oltás. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet végzi a vakcinák engedélyeztetését.

Már 17,5 millió adag vakcinát kötött le a kormány

Vizsgálják az oltóanyagok megfelelőségét, hatásosságát, biztonságát, minőségét és gyártási helyét is. A Kormányzati Tájékoztatási Központ közölte: már 17,5 millió adag vakcinát kötött le a kormány, ezek beadása oltási terv alapján történik majd.

Az embereknek bízniuk kell azokban a vakcinákban, amelyeket a hatóságok jóváhagynak, hiszen azokat minden szempontból, alaposan megvizsgálják” – mondta a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa az M1-nek.

Szlávik János hangsúlyozta: eddig valamennyi törzskönyvezett oltóanyag hatékony, és csak a szokásos mellékhatásokat produkálja, mint a bőrpír, a hőemelkedés, vagy az enyhe fájdalom az oltás helyén. Hozzátette: aki teheti, és főleg, aki rizikócsoportba tartozik, amint lehet, oltassa be magát a koronavírus ellen.

„Az elsőként törzskönyvezett oltóanyagok hatékonysága több mint kilencven százalékos. Ez nagyon jó hír, hiszen az influenza elleni oltóanyagok hatékonysága alig hetven-nyolcvan százalékos. Azonban mindegyik oltásról tudni kell azt, hogy a hatékonyság csak azt jelenti, hogy az illető megfertőződik-e vagy sem a koronavírussal. Valamennyi oltóanyag esetében igaz az, hogy ha meg is fertőződik az oltás ellenére, szinte biztos, hogy nem alakul ki nála súlyos betegség, és nem fog meghalni a koronavírus-fertőzés következtében, és ez rendkívül fontos szempont” – ismertette a főorvos.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban elmondta:

nagyjából egy hét múlva itthon is elkezdődhetnek az oltások.

A kormányfő hangsúlyozta: a vakcina beadása önkéntes lesz, de remélhetőleg a frontvonalban dolgozók közül minél többen kérik.

„December 27-én esély van arra, ha 27-én nem, akkor 28-án, bekövetkeznek az első vakcinaoltások. Most úgy látom, hogy egy olyan harmincötezer ember számára elégséges mennyiség érkezik ott december utolsó napjaiban” – fogalmazott a miniszterelnök.

Azt, hogy az egészségügyi dolgozók közül pontosan mennyien szeretnék kérni a koronavírus elleni oltást, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő a napokban méri fel.

Első körben az aktív és krónikus betegeket ellátó intézményekből várják az igényeket, majd folyamatosan bővül a kör annak érdekében, hogy minél többen kaphassák meg elsőként a vakcinát.

Újabb vakcinát engedélyezett az amerikai gyógyszerfelügyelet

A Moderna biokémiai vállalat cambridge-i laboratóriumában csaknem egy éve dolgoznak éjt nappallá téve a koronavírus elleni védőoltáson az amerikai vegyészek. Az amerikai hatóságok már ezt a vakcinát is jóváhagyták tömeges lakossági használatra.

Már javában zajlik a tömeges oltási program az Egyesült Államokban: pénteken Mike Pence alelnök is megkapta az amerikai Pfizer vállalat német fejlesztésű vakcináját. A hét elején engedélyezték az oltószer használatát, s azóta

már több millió ember kapta meg a vakcinát.

Ebből a szerből azonban mindössze 100 millió dózist vásárolt Washington, ami csupán 50 millió ember oltására elegendő a 330 milliós országban.

Az egészségügyi hálózat igazgatója szerint ezért is fontos, hogy a Moderna vakcinájából 200 millió adagot vásároltak, s az első hat millió adagot akár már szombaton eljuttathatják a kórházakba.

„A Pfizer és a Moderna vakcinái együtt elegendőek lesznek ahhoz, hogy óriási lökést adjunk a járvány elleni küzdelemnek” – mondta a szakember, Francis Collins.

A teszteredmények szerint a Moderna vakcinája 94 százalékos hatékonyságú, ami csaknem megegyezik a Pfizer 95 százalékos eredményével. Az amerikai oltószert elegendő mínusz 20 fokon tárolni, szemben a Pfizer vakcinával, amit mínusz hetven fokra kell hűteni, a Moderna szavatossága azonban gyorsabban, mintegy fél év alatt lejár.

Más országokban is beindul az oltási kampány

A termelést Kínában is csúcsra járatták. Szombaton a kínai közegészségügyi bizottság bejelentette: hamarosan a távol-keleti országban is megkezdődik a tömeges oltási program, a következő hónapokban több száz millió idős és krónikus beteg embert fognak beoltani a koronavírus elleni, kínai fejlesztésű vakcinákkal.

Már a nyáron jóváhagyták három oltóanyag vészhelyzeti használatát, jelenleg pedig öt különböző oltóanyag klinikai tesztelése folyik.

A kínai vakcinákra számítanak első sorban a fejlődő országok is.

Brazíliába már meg is érkezett az első szállítmány, a nagyszabású oltási program beindítását ott januárra tervezik.

„Hárommillió adag érdekezett eddig, egy újabb szállítmány érkezik holnap. Január tizenötödikéig összesen kilencmillióra számítunk. De ne feledjük, hogy a vakcina, amelyik a raktárban van semmit sem ér, fel is kell használnunk” – imsertette Dimas Covas, annak a brazil kutatóintézetnek az igazgatója, amelyik részt vett a kínai vakcina tesztelésében.

Indiában ugyan a járvány leszálló ágban van, az új esetek száma alig negyede a szeptemberinek, de az ország ambiciózus oltási programot tervez – ebben segítségükre lehet az is, hogy India nagyhatalom az oltóanyagok gyártásában.

A szakemberek szerint a lakosság fele már áteshetett a fertőzésen, ezért a kormány abban bízik, hogy háromszáz millió ember beoltásával véget vethetnek a járványnak az országban.

„Biztosíthatok mindenkit arról, hogy mi egyedül rendelkezünk akkora kapacitással, hogy háromszázmillió adagot előállítsunk. Mihelyt engedélyezik a vakcinát, nekünk már mindenünk rendelkezésre áll az ellátáshoz” – szögezte le az egyik nagy indiai gyógyszergyár igazgatója, Schott Kaisha.

Az európai gyógyszerügynökség hétfőn dönt a Pfizer német fejlesztésű védőoltásáról, és ha zöld utat adnak a vakcinának, akkor a két ünnep között szerte az Európai Unióban elkezdődhet az oltási program.

Sebestyén Márta

Forrás: M1


Hasonló cikkek