Koronavírus – Dokumentumokat hozott nyilvánosságra az idősotthonok ügyében Karácsony Gergely

Dokumentumokat hozott nyilvánosságra az idősotthonokban történt koronavírus-fertőzések ügyében Karácsony Gergely főpolgármester péntek Facebook-oldalán.

    Apolitikus azt írta: szerinte továbbra is a járványt és a nyomában keletkező gazdasági és szociális válságot kellene felelősen kezelnie a kormánynak, és nem a “politikai ellenfelet legyűrni hazug lejáratással – de úgy tűnik, vannak, akik ezt másként gondolják”. Úgy fogalmazott: “a válságkezelés akadozik, az ellenfél lejáratása a szokásos tempóban zajlik”.
A főpolgármester négy dokumentumot hozott nyilvánosságra. Ezek közül három – mint írta – arról tanúskodik, hogy három hete kérik a kormány illetékeseit, a kormányhivatal vezetőjét, az egészségügyért felelős minisztert és a tisztifőorvost, hogy ne küldhessenek vissza a kórházak idős embereket az idősotthonokba negatív koronavírus-teszt nélkül.
A negyedik dokumentum szerinte “jelenleg a járvány budapesti terjedésével kapcsolatos legfontosabb dokumentum”.

Ez – mint kiemelte – annak kapcsán született, hogy egy idősotthon vezetője szintén arra kérte a kórházat, hogy csak negatív teszttel küldjön vissza idős lakót az intézménybe.
A kórház erre a hivatalos dokumentumra hivatkozva utasította el a tesztelést. A fővárosi kormányhivatal vezetője ugyanis írásba adta, hogy szakmailag nem indokolt a beteg tesztelése, ha másik intézménybe küldik őt – ismertette Karácsony Gergely.
“Több kórház jelezte, hogy csak negatív SARS-CoV-2 teszttel bíró beteget vesz át egy másik intézménytől/kórháztól. Tájékoztatom, hogy ez az eljárás szakmailag megalapozatlan. A negatív teszt csupán azt jelenti, hogy a mintavétel időpontjában nem volt kimutatható a vírus.

Ez az eljárás álbiztonságot adhat, ill. fölösleges laboratóriumi vizsgálatokat, költségeket generál. Kérem, hogy a betegek átvételét/átadását ne nehezítsék meg az amúgy is járványos időszakban” – írta Sára Botond kormánymegbízott megbízásából Vass Csaba  helyettes fővárosi és megyei tisztifőorvos.
Karácsony Gergely hozzátette: ezért kezdte el a főváros saját forrásból az idősotthonokban elő ellátottak és az ápoló személyzet tesztelését, és az eredmények nyilvánosságra hozását.
Hangsúlyozta: mindezek miatt is fontos, hogy a kormány haladéktalanul elkezdje az ország több mint 800 idősotthonában az ott élők és az őket ápolók tesztelését.
A Pesti úti idősotthonból csütörtökön 126, pénteken további 56 gondozottat vittek kórházba koronavírus, illetve annak gyanúja miatt. Az intézményben történt tömeges megbetegedések miatt azonnali intézkedések végrehajtására kötelezte az országos tisztifőorvos a fenntartó Fővárosi Önkormányzatot.


Hasonló cikkek