Koronavírus – Dömötör: a legfontosabb a munkahelyek védelme

A legfontosabb a munkahelyek védelme – hangsúlyozta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában.

    Dömötör Csaba kifejtette: a koronavírussal együtt a káros gazdasági hatások is megjelentek Magyarországon. Ezek mérséklésében a legfontosabb a munkahelyek védelme. Ezt szolgálják az adócsökkentések, a bértámogatás, és ezt szolgálja majd az a célzott támogatási program, amelyet a leginkább bajban lévő szektoroknak nyújtanak.
Külön kitért a bértámogatásra, amelyet a leállással küszködő cégek vehetnek igénybe. Ha munkaidő-csökkentésre kerül sor, akkor a kieső bér 70 százalékát az állam átvállalja. Erre már több mint 100 cég jelentkezett, amelyek vállalták, hogy 30 ezer munkahelyet megtartanak – közölte az államtitkár.

Dömötör Csaba a hétfőn életbe lépett változásokkal kapcsolatban kiemelte: a kormány mindig az egészségügyi szakemberekkel közösen és az operatív törzzsel egyetértésben hozza meg döntéseit.

A gazdasági szempontok is fontosak, de az emberi élet mindig elsőbbséget élvez – szögezte le.
Emlékeztetett, hogy Magyarországon a fertőzések több mint 60 százaléka Budapestre és Pest megyére koncentrálódik, ezért szükséges, hogy ott megmaradjon a kijárási korlátozás. Vidéken megnyithatnak a kávézók, éttermek, fürdők strandok, a boltok 3 óra után is tovább nyitva lehetnek, de vidéken is maszkot kell viselni az üzletekben és távolságot kell tartani – közölte.
Dömötör Csaba kérdésre válaszolva azt is elmondta: tudomásuk szerint fennakadás nélkül zajlottak a hétfői érettségik.


Hasonló cikkek