Koronavírus: Egységes előírásokkal jöhet a lazítás

A jövő héttől, információink szerint, országszerte mindenkinek előírhatják a védekezést segítő viseletet, ha üzletbe vagy vendéglátóhelyre megy – olvasható a keddi Magyar Nemzetben.

Ezzel párhuzamosan újra kinyithatnak a hetek óta zárva tartó kisebb üzletek, és megváltozhat a nyugdíjasoknak fenntartott idősáv az élelmiszerboltokban. Májusban fokozatosan kinyithatnak a szállodák, az éttermek és a kávézók.

Egyfajta főpróbának is tekinthető ez a hét, amikor főpolgármesteri rendelet alapján tegnap óta kötelező Budapesten arcmaszkot viselnie mindenkinek, ha a közösségi közlekedést használja vagy taxiba ül, továbbá, ha a boltokba, üzletekbe tér be.

A Magyar Nemzet értesülése szerint a jövő héttől már országosan bevezethetik az arcmaszkok használatát a nyilvános, zárt terű, vagy csoportosulásra alkalmas helyeken.

Ezt a múlt hétvégén több település önkormányzata már elrendelte, de a mindennapokra is kiterjedhet az alapvető védekezési mód.

Úgy tudjuk, a Covid-19 miatti veszélyhelyzetben a gazdaság újraindítására irányuló, május elejétől tervezett enyhítés az emberek mindennapi tevékenységében is új, konkrét szabályokkal járhat a nemzetközi ajánlások mentén. Előírás lehet az arcmaszk, vagy a száj és orr eltakarására alkalmas eszköz használata valamennyi kereskedelmi egységbe való betérés, illetve bevásárlóközpont, üzemanyagtöltő állomás felkeresésekor, és ennek ellenőrzése nem csupán a vállalkozó dolga lesz.

A teljes cikket ITT olvashatja.

Nyitókép: Textilmaszkot osztanak az utasoknak a Széll Kálmán téri metróálllomáson. MTI/Szigetváry Zsolt.


Hasonló cikkek