Koronavírus – Elhunyt a járványban az Energija orosz űrrakéta-vállalat főkonstruktőre

Koronavírus-fertőzésben elhunyt Jevgenyij Mikrin, az űrrakétákat építő Energija vállalat főkonstruktőre – közölte kedden a Roszkoszmosz orosz űrhivatal.

A 65 éves szakember az emberes program, a Szojuz MSZ-rakéták felelőse volt. Korábbi közlés szerint Mikrinnél azt követően diagnosztizálták a Covid-19-et, hogy Bajkonurban járt, ahonnan április 9-én bocsátották fel a Nemzetközi Űrállomás soros legénységét.

Mikrin 1981 óta dolgozott az Energijánál. Új-Moszkvában, a kommunarkai járványkórházban halt meg.

Vlagyimir Szolovjov, Oroszország Újságíró-szövetségének elnöke az Interfaxnak nyilatkozva azt mondta, hogy eddig három orosz újságíró vesztette életét, és több mint 100 betegedett meg a Covid-19-járvány következtében. Több mint félezren vannak házi karanténban, orvosi megfigyelés alatt.

Szolovjov szerint a világ 23 országában eddig a média 55 munkatársa halt meg. A legtöbben közülük Ecuadorban (kilencen) és az Egyesült Államokban (nyolcan) hunytak el a Covid-19 következtében.

Mihail Misusztyin miniszterelnök a sajtótitkára, Borisz Beljakov szerint “az egyik állami klinikán” kap gyógyszeres kezelést. Tájékoztatása szerint kormányfő állapota “egészében normális”, Misusztyin telefonkapcsolatban áll kollégáival.

Oroszországban az elmúlt nap alatt 10 102-vel 155 370-re nőtt az igazolt fertőzések száma, ami 7 százalékos napi növekményt jelent. Az új esetek száma immár harmadik napja haladja meg a 10 ezret, Az új fertőzöttek 49,1 százaléka tünetmentes.

A halálozások száma országos szinten 95-tel 1451-re, a gyógyulásoké 1770-nel 19 865-re emelkedett.

Moszkvában az ismertté vált esetek száma 5714-gyel 80 115-re nőtt, ami 7,7 százalékos napi növekményt jelent. A halottak száma 52-vel 816-ra, a gyógyultaké pedig 297-tel 7870-re emelkedett.

Az országban eddig összesen több, mint 4,4 millió tesztet, az elmúlt nap során pedig mintegy 153 ezer végeztek el. Fertőzés gyanújával 222 500 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt. Eddig ez az eljárás 806 709 embert érintett.

Szergej Kravcov orosz közoktatási miniszter a Rosszija 24 hírcsatornának nyilatkozva kijelentette, hogy az iskolások között “gyakorlatilag nincs” súlyos beteg. Közölte, hogy Oroszország nem kíván lemondani a hagyományos oktatásról, és a járványhelyzet javulását követően a tanulók a távoktatásról visszatérnek a tantermihez.


Hasonló cikkek