Koronavírus – Franciaországban meghaladta a 20 ezret a halottak száma

Franciaországban az elmúlt 24 órában 547-tel 20 265-re emelkedett a koronavírus-járvány kórházakból, idősotthonokból és más szociális intézményekből jelentett halálos áldozatainak a száma az előző napi 395 után, de folytatódott a kórházban ápoltak számának csökkenése – közölte hétfő este a francia egészségügyi tárca járványügyi felelőse.

    Jérome Salomon azt mondta: “ma este hazánk átlépte a jelképes és különösen fájdalmas (20 ezres) küszöböt”.
“A Covid-19 betegség már messze többeket ölt meg, mint bármelyik influenzajárvány, és még a 2003 nyári kánikulánál is többet”, amikor is egy hónap alatt 15 ezren haltak meg.
Kórházban 444-en hunytak el a fertőzés következtében az elmúlt 24 órában a vasárnapi 227 után, és ezzel 12 513-ra emelkedett a kórházi halottak száma. Az idősotthonokból és a szociális intézményekből – ahol a járvány kezdete óta 7752-an vesztették életüket – 103 új halálesetet jelentettek az előző napi 168 után.

Ez utóbbi intézményekben hétfőtől szigorú biztonsági intézkedések mellett ismét engedélyezett a látogatás, annak ellenére, hogy az idősotthonok 45 százalékában megjelent a fertőzés. A látogatók a társadalmi távolságtartást betartva, kizárólag láthatják hozzátartozóikat, a legtöbb esetben a szabadban, egy ablak mögül.
Az aggasztó adatok ellenére a szakemberek azt javasolták a hatóságnak, hogy engedélyezzék a családi kapcsolatok fenntartását az idősotthonok lakóinak, akik közül többen depresszióban szenvednek a hozzátartozóik hiánya miatt.
A járványügyi illetékes kiemelte, hogy 12. napja csökken a súlyos betegek száma az intenzív osztályokon, ahol jelenleg 5863-an fekszenek, de a szám még mindig magasabb, mint a járvány kezdete előtt rendelkezésre álló ötezer intenzív ágy.

“Biztosan csökken az intenzív kezelések iránti igény, de a csökkenés még nagyon lassú” – mondta Jérome Salomon. Hétfőn 61-gyel kevesebb súlyos beteg volt, mint az előző nap.

Kórházban hétfő este 30 584 fertőzöttet kezeltek, ami 26-tal kevesebb, mint az előző nap. A kórházakban hatodik napja csökken a betegek száma.
“A leterheltség még nem kielégítően csökken, ezért továbbra is óvatosnak kell maradnunk” – hangsúlyozta a járványügyi igazgató.
Az elmúlt 24 órában 831-en hagyhatták el a kórházakat, és ezzel március 1. óta a kórházakból gyógyultan távozók száma 37 403-ra emelkedett.
A március 17-én életbe lépett kijárási korlátozások hatékonyságát illetően Jérome Salomon azt mondta: a különböző intézkedések előtt egy vírushordozó egy hét alatt három embert fertőzött meg, ez a szám mostanra egy alá csökkent.

Muriel Pénicaud munkaügyi miniszter közben bejelentette, hogy 9,6 millió részleges vagy teljes kényszerszabadságon lévő munkavállaló – a magánszektorban dolgozók fele – igényelt munkanélküli segélyt, és arra kérte a vállalkozásokat, hogy ha tehetik, minél előbb indítsák be a termelést.
A nyolc hétre tetvezett karantén a kormányzat becslése szerint 120 milliárd eurós veszteséget jelent a francia gazdaságnak, és ebben az időszakban 32 százalékkal csökkenhet az ország GDP-je. A teljes évre 8 százalékos visszaesésre számít a gazdasági tárca.


Hasonló cikkek