Koronavírus – Franciaországban továbbra is magas a halálozás, de egyre kevesebb az új beteg

Franciaországban az elmúlt 24 órában 761-gyel 18 681-re emelkedett a koronavírus-járvány kórházakból, idősotthonokból és más szociális intézményekből jelentett halálos áldozatainak száma – közölte Jérome Salomon, az egészségügyi minisztérium járványügyi igazgatója.

    Kórházban 418-en hunytak el a Covid-19 fertőzés következtében az elmúlt 24 órában a szerdai 417 után, az idősotthonokból és a szociális intézményekből – ahol a járvány kezdetet óta 7203-an vesztették életüket – 343 új halálesetet jelentettek.
A továbbra is magas halálozás mellett azonban egymás utáni harmadik nap csökkent, pénteken 115-tel a Covid-19 betegséggel kórházban ápoltok száma, az intenzív osztályon történő kezelést igénylő súlyos betegek száma pedig már nyolc napja nem nőtt, az elmúlt 24 órában 221-gyel csökkent.

“Ez lassú, de folyamatos csökkenés” – hangsúlyozta az illetékes.

Ugyanakkor még mindig rendkívül sokan szorulnak intenzív ellátásra – tette hozzá. Kórházban 31 190-en voltak péntek este, közülük 6027-en intenzív osztályon. Ez utóbbi szám, a folyamatos csökkenés ellenére még mindig magasabb annál az ötezres intenzív osztályi ágykapacitásnál, amennyivel a francia egészségügy a járvány kezdete előtt rendelkezett.
Pénteken 1608-an távozhattak gyógyultan, és ezzel 34 420-ra emelkedett a kórházban március 1-je óta meggyógyultak száma.
“A karanténnal sikerült megfékezni a járványt. Az első hullám megállításában nagyon jelentősen részt vett minden francia” – mondta a járványügyi igazgató.
A regisztrált fertőzöttek száma 109 252-re emelkedett, ami 405 új eset 24 óra alatt.


Hasonló cikkek