Koronavírus – Hatalmas összeget mozgósít a jegybank

A jegybank mind a költségvetésben, mind a monetáris politikában jelentős mozgástérrel és tűzerővel rendelkezik a kihívások leküzdésére, jelentette ki a Figyelőnek adott interjújában Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

Elmondása szerint a gazdaságtörténetben egyedülálló módon az éves GDP 18-20 százalékát kitevő forrást mozgatnak meg a vírus okozta károk enyhítése és a gazdaság újraindítása érdekében. Ha szükséges, a kormány mellett a jegybank is további intézkedéseket fog meghozni. Matolcsy szerint a gazdaság újraindításában az export és a beruházások újraindításának lesz meghatározó szerepe.

„Magyarország, mint kis, nyitott ország számára kedvező, hogy az általános válságtapasztalatok szerint a gazdaság helyreállása leggyorsabban az exportáló ágazatokban történik meg. Előny számunkra, hogy hazánk erős export kapcsolatokkal rendelkezik olyan régiókkal, ahol a járványkezelés eddig sikeresnek ítélhető. Több nagy autóipari cég már be is jelentette a gyárak újranyitását, ami ugyancsak az export gyorsabb helyreállítását valószínűsíti. Az export beindulását követően azonban a hangsúlyt egyre inkább a beruházások felfuttatására kell áthelyezni” – mondta Matolcsy György.

A Monetáris Tanács április 28-án, a következő rendszeres ülésén dönt az eszközvásárlási program feltételeiről.

„Ahogy már korábban jeleztük, a hosszú oldalon likviditást pumpálunk a rendszerbe, amit a rövid oldalon kiszívunk, így laposabbá válhat a hozamgörbe. Vizsgáljuk, hogy a két eszközvásárlási program partnerkörébe miként tudnak banki és nem banki szereplők is bekerülni” – tette hozzá az MNB elnöke.


Hasonló cikkek