Koronavírus – Kórházi kapacitáshiánytól tart a moszkvai polgármesteri hivatal

Moszkvában a következő két-három hétben kevésnek bizonyulhat a Covid-19-betegek kezelésére alkalmas kórházi ágyak száma, ezért tíz nap alatt újabb 24 egészségügyi intézményt készítenek fel koronavírus-fertőzöttek fogadására – közölte kedden az orosz főváros polgármesteri hivatalának egészségügyi osztálya.

    A bővítés eredményeként 21 ezer koronavírus-fertőzött kezelésére alkalmas ágy áll majd rendelkezésre Moszkvában. A felépülésnek induló, de még pozitív teszteredményű betegek – térítésmentes – gyógyítását otthon fogják folytatni, a hatósági karanténelőírások betartása mellett, orvosi távfelügyelettel.
A fővárosban jelenleg mintegy hétezren kapnak otthoni kezelést azzal a kikötéssel, hogy az állapotuk romlása esetén azonnal kórházba viszik őket. Oroszországban egy nap alatt 2774-gyel 21 102-re nőtt az igazolt koronavírus-fertőzések száma a kedden nyilvánosságra hozott hivatalos adatok szerint. Ez 15,1 százalékos növekedést jelent. A halálesetek száma 22-vel 170-re nőtt, a gyógyultaké pedig 224-gyel 1694-re.

Moszkvában 460 új fertőzöttről tud a statisztika, az esetszám kettővel meghaladta a 13 ezret. Nyolcvanöt százalékük 65 évesnél idősebb. A fővárosban 95 halálesetet regisztráltak.
Szergej Nyetyoszov, a Novoszibirszki Állami Egyetem mikrobiológiai és virológiai laboratóriumának vezetője, a Vektor kutatóintézet volt igazgatója a Reminder orosz egészségügyi portálnak nyilatkozva lehetségesnek tartotta, hogy Moszkvában a New York-ihoz hasonló katasztrófahelyzet alakul ki.
“A zsúfoltság New Yorkban, főleg Manhattenben ugyanolyan, mint Moszkvában a Kerti körúton belül. Az emberek nagyon aktív kapcsolatban vannak egymással, az itt lakók megszokták, hogy napi két-három alkalommal kávézóba vagy étterembe járnak.

Nagyon sok feltétele megvan ott a fertőzés továbbadásának, ezért tombol a járvány. Nagyon erősen gyanítom – bár nem szeretném, hogy így legyen -, hogy ugyanolyan kép alakul majd ki nálunk, különösen Moszkvában” – mondta a szakértő.
Nyikolaj Briko, az orosz egészségügyi minisztérium járványügyi szakértője a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva arra figyelmeztetett, hogy a koronavírus egyre intenzívebben terjed Oroszországban, Moszkvában pedig, amely az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kritériumai szerint már a járványügyi folyamat harmadik, sőt, negyedik szakaszába lépett, már nehézzé vált a fertőzési láncolatot követése.

A moszkvai polgármesteri hivatal közölte, hogy honlapjának túlterheltsége és az ellene intézett hackertámadások ellenére hétfőn a fővárosiaknak mintegy kétmillió digitális személyes kódot sikerült letölteniük. Hárommillió-kétszázezret igényeltek, de mintegy 900 ezret érvényteleníteni kellett hibás vagy hamis adatszolgáltatás miatt.
Szerdától kizárólag ilyen kód (igazolvány) birtokában lehet majd közlekedni a fővárosi járműforgalomban, amit a rendőrség ellenőrizni készül.
Moszkvában a járványhelyzet miatt hétfőn este elmaradt a Bécs náci német megszállás alóli felszabadítása 75. évfordulójának tiszteletére tervezett tűzijáték.
Az orosz jegybank szerint az év első negyedében 0,2 milliárd dollárra csökkentek a bankszektoron kívüli külföldi beruházások, ami körülbelül ötvened része az egy évvel korábbinak. Ezzel ötmilliárd dollárra nőtt a külföldi orosz beruházások nagysága.

Az orosz export 14 százalékkal, a nyersanyagexport pedig csaknem negyedével esett vissza. Ezt elemzők részint az olajár zuhanásával, részint pedig a világjárvánnyal hozzák összefüggésbe.
Miroslav Lazanski moszkvai szerb nagykövet a RIA Novosztyi hírügynökségnek elmondta, hogy Belgrád ismét egészségügyi felszerelésért, elsősorban lélegeztetőgépekért és védőöltözetért fordult Moszkvához. Az újabb segély részleteiről a két kormány között még egyeztetés folyik.
Szerbiában orosz katonaorvosok segédkeznek a járvány elleni küzdelemben.
Szergej Lavrov orosz és Vang Ji kínai külügyminiszter kedden telefonon egyeztetett a két ország járványellenes és diplomáciai együttműködéséről. Hejlungcsiang kínai tartomány keddi bejelentés szerint 23 tonnányi humanitárius segélyt, főleg védő- és tesztfelszerelést juttatott el Moszkvának.

Orosz hírügynökségek szerint az orosz fővárosba érkezett kínai orvosszakértők elismerően nyilatkoztak orosz kollégáik tevékenységéről.
Kína a nap folyamán korábban a koronavírus-fertőzés terjedésére hivatkozva lezárta az összes közúti átkelőhelyet Oroszországgal közös határán. Az intézkedés nyomán hosszú kamionsorok alakultak ki.
Az orosz külügyminisztérium kedden tiltakozott a moszkvai amerikai nagykövetségénél, amiért a járványügyi korlátozások következtében 74 olyan orosz tanuló rekedt az Egyesült Államokban, akit “az orosz hatóságok tudta nélkül” szállították ki oda.

Marija Zaharova szóvivő szerint a moszkvai diplomáciai tárca igyekszik összegyűjteni a gyerekek személyi adatait, akik közül többen a washingtoni orosz nagykövetséghez fordultak segítségért.
Zaharova szerint Moszkva 2014-ben felmondta az amerikai külügyminisztérium által finanszírozott FLEX vendégtanuló-programban való részvételét, mert a meghívó fél nem tudta szavatolni a részvevők biztonságos hazatérését. A szóvivő azzal vádolta meg az amerikai felet, hogy ezután titokban cselekedett, amire csak a válság miatt derült fény.
A moszkvai amerikai diplomáciai képviselet arról tájékoztatta az Interfax hírügynökséget, hogy a washingtoni külügyi tárca mindent elkövet az Egyesült Államokba “csereprogram keretében” kikerült 51 gyerek hazajuttatásának elősegítéséért. Annak ellenére is, hogy a programokat a magánszektor finanszírozza.


Hasonló cikkek