Koronavírus – Márciusban 3,4 százalékkal esett vissza az építőipar

Avatar

A nyers adatok szerint az építőipari termelés volumene 2020 márciusában 3,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, derül ki a KSH friss adataiból. A két építményfőcsoport termelése ellentétesen alakult, az épületeké 0,3 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké 10,0 százalékkal csökkent – írja az Index.

Az építőipar termelése a szezonálisan és a munkanaphatással kiigazított indexek alapján a februárihoz képest 5,2 százalékkal mérséklődött. Az I. negyedévben az építőipar termelői árai 8,5 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához viszonyítva.

2020 márciusában ellentétesen alakult a két építményfőcsoport termelése: az épületeké 0,3 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké 10,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi, magas bázishoz mérten.

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 4,0, az egyéb építmények építésében pedig 13,7 százalékkal visszaesett, míg a speciális szaképítésben 2,6 százalékkal bővült a termelés.

A megkötött új szerződések volumene 9,9 százalékkal csökkent, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 31,4 százalékkal kisebb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 18,9 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. Az építőipari vállalkozások március végi szerződésállományának volumene 16,3 százalékkal elmaradt a 2019. március végitől. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 2,7 százalékkal nőtt, az egyéb építményeké 24,4 százalékkal csökkent.

Az idei év első 3 hónapjában az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés lényegében nem változott (–0,1%). Építőipari termelői árak: Az I. negyedévben az építőipar ágazatain belül az épületek építésében 8,8, az egyéb építmények építése vonatkozásában 7,7, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítésben 8,7 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az építőipar árai az előző negyedévinél 2,6 százalékkal magasabbak voltak.


Hasonló cikkek