Koronavírus – Putyin: az orosz hatóságok a megelőzésre törekednek

A fertőzés terjedésének megelőzésére törekednek az orosz hatóságok a koronavírus-járvány elleni küzdelemben – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök az ortodox húsvét alkalmából elmondott televíziós köszöntőjében. Eközben az újonnan fertőzöttek számának napi növekménye meghaladta a hatezret.

Figyelmesen elemezzük a többi ország tapasztalatait, aktívan együttműködünk határon túli barátainkkal és kollégáinkkal, értjük, hogy mi történik, látjuk a kockázatokat, tudjuk, hogy mit kell tennünk a helyzet bármilyen alakulása esetén, és azt tesszük, ami szükséges“- hangoztatta.

Igyekezett megnyugtatni hallgatóságát, hogy az ország vezetése magabiztosan ura a helyzetnek, és Oroszországnak megvannak a szükséges erőforrásai és tartalékai ahhoz, hogy megvédje az embereket, és támogassa a gazdaságot a koronavírus terjedése közepette.

Minden rendben lesz Isten segítségével!” – mondta a felvételen kandalló és ikon előtt, teával, hagyományos húsvéti édeségekkel megterített asztalnál ülő elnök, nyakkendő nélkül, kigombolt kardigánban.

Az ország legtöbb ortodox templomában vasárnapra virradóra a gyülekezet távollétében tartották meg a liturgiát. A Kirill pátriárka vezetésével a moszkvai Megváltó Krisztus bazilikában bemutatott szertartást több országos televízió élőben közvetítette.

Oroszországban egy nap alatt 6060-nal 42 853-ra nőtt az igazolt fertőzések száma a vasárnap közzétett hivatalos adatok szerint. Ezzel a Covid-19-fertőzöttek számát tekintve Oroszország világviszonylatban belerült a top 10-be, de a végzetes kimenetelű megbetegedések abszolút számát tekintve a 26. helyen áll, 0,9 százalékos mortalitással.

Ortodox húsvét vasárnapra halálozások száma 48-cal 361-re, a gyógyultaké pedig 234-gyel 3291-re nőtt.
Moszkvában 24 324, Moszkva megyében 4663, Szentpéterváron pedig 1760 fertőzésesetet rögzítettek. A halottak száma ezekben a régiókban 176, 49 és 8, a gyógyultaké pedig 1763, 162 és 239.

Az országban eddig több mint 1 millió 930 ezer, egy nap alatt pedig csaknem 118 ezer szűrést végeztek el.
Az orosz fővárosban az újonnan kimutatott fertőzések mintegy 60 százaléka tünetmentes. Nyikolaj Briko akadémikus, az orosz egészségügyi minisztérium járványügyi szakértője a nagy arányszámmal kapcsolatban a tesztelések nagy számát méltatta az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva. Úgy vélekedett, hogy a 13 százalékos növekmény “nem nagyon nagy”, de a járvány még nem tetőzött.

A TASZSZ hírügynökség vasárnap közölte, hogy Oroszországban engedélyezték az orosz-japán EMG (az Evotech és a Mirai Genomics által kifejlesztett) hordozható Covid-19 diagnosztikai laboratóriumok alkalmazását.

A Rosszija 24 hírtelevízió szerint a rendszer a legpontosabb a világon, és fél óra alatt 99,9 százalékos pontossággal már a fertőzés korai szakaszában ki tudja mutatni a SARS-CoV-2 koronavírus jelenlétét.

Kirill Dmitrijev, az Orosz Közvetlen Befektetési Alap vezérigazgatója kijelentette, hogy az Egyesült Arab Emírségek, Szaúd-Arábia és Ausztria több mint félmillió teszt megvásárlására tett előzetes ajánlatot. A rendszert a TASZSZ szerint Olaszország, Franciaország, Svájc és Németország is teszteli.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a Rosszija 1 tévécsatornának nyilatkozva úgy vélekedett, van rá remény, hogy a három hete karanténban lévő Oroszországban a járvány a jövő héten érheti el “platóját”, vagyis azt a szakaszát, amikor az újonnan megfertőződöttek száma már nem növekszik, hanem megközelítőleg azonos marad.

Sejteni engedte, hogy jövő héten az ország vezetése újabb intézkedésekről dönt majd, mindenekelőtt az emberek egészségét tartva szem előtt, de nem hagyva “megfulladni” a gazdaságot sem, amely “így is súlyos válságállapotban van”.

Peszkov szerint a távmunka körülményei nem akadályozzák Putyint abban, hogy “kézi vezérléssel irányítsa a folyamatokat“. Hangsúlyozta, hogy egyre nagyobb igény mutatkozik a nemzetközi együttműködésre a Covid-19 elleni harcban.

A járvány elleni küzdelem jegyében Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester a hétvégén bejelentette, hogy május 1-jéig meghosszabbítja és megszigorítja az utazási korlátozást a fővárosban. Közölte, hogy szerdától megszűnik a vonaljegyek használata a tömegközlekedési eszközökön, amelyeken ezentúl csakis bérletkártyával vagy szociális igazolvánnyal lehet majd utazni.

Ezek számát az utazáshoz megkövetelt digitális kód lehívásakor meg kell majd adni minimum öt órával a használat előtt. A beléptető és jegykezelő rendszer azonosítani fogja, engedély hiányában pedig vissza fogja utasítani őket.
A gépkocsival utazóknak is le kell adniuk a kód igénylésekor rendszámukat, ellenkező estben a térfigyelő kamerák és a közlekedési járőrök felvételei alapján meg fogják bírságolni őket. A főváros emellett külön digitális igazolványt bocsát ki a járvány következményeinek elhárításán dolgozó önkéntesek számára.

A katonák, a rendvédelmi szolgálatok tagjai és egyéb, állami igazolvánnyal rendelkező személyek nem kötelesek digitális kódot igényelni, de a szolgálati vagy magánautóik rendszámát be kell jegyeztetniük a polgármesteri hivatal honlapján.

A főváros emellett az ingyenes gyógyszerellátást a koronavírus-fertőzöttek mellett azokra is kiterjesztette, akik vírusos légúti megbetegedés miatt koronavírus-gyanúsak. Szobjanyin szerint az eddigi korlátozásoknak köszönhetően sikerült Moszkvában megakadályozni a fertőzés robbanásszerű terjedését, amit az első szerény győzelemnek nevezett.


Hasonló cikkek