Koronavírus – Száz felett a nagy-britanniai halálos áldozatok száma

Száz fölé emelkedett szerdára az új típusú koronavírus okozta járvány nagy-britanniai halálos áldozatainak száma. Boris Johnson brit miniszterelnök bejelentette, hogy péntektől további intézkedésig bezárnak az iskolák.

A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) szerdai tájékoztatása szerint az előző 24 órában 32 ember halt meg a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 megbetegedésben, valamennyien Angliában.

Az Egyesült Királyság egészében így eddig összesen 104 halottja van a járványnak, közülük 99-en Angliában haltak bele a betegségbe.

A tájékoztatás szerint a legfiatalabb halálos áldozat 45, a legidősebb 94 éves volt, és mindegyikük krónikus betegségekkel küszködött fertőződése előtt.

A brit egészségügyi minisztérium friss adatai alapján az Egyesült Királyságban szerdáig 56 221 szűrést végeztek, és ezek eredményei között 2626 pozitív leletet azonosítottak, vagyis ennyi páciens szervezetében mutatták ki a Covid-19 betegséget okozó új koronavírust.

Ez azt jelenti, hogy egy nap alatt 676-tal emelkedett a hivatalosan azonosított brit esetek száma; ez eddig a legnagyobb napi növekedés.

Gavin Williamson brit oktatási miniszter szerda este a londoni alsóházban bejelentette, hogy a pénteki tanítási nap végétől felfüggesztik az oktatást a nagy-britanniai iskolákban.

A hírt Boris Johnson is bejelentette a Downing Streeten tartott szerdai sajtóértekezletén. A kormányfő a döntést azzal indokolta, hogy jóllehet a gyerekek nem tartoznak a járványtól kiemelten veszélyeztetett korcsoportba, azonban ez az intézkedés is szükséges ahhoz, hogy minél lejjebb lehessen szorítani a megbetegedések számát.
A kormányfő megismételte azt a korábban is többször elhangzott felhívást, hogy a szülők a gyerekeket a zárlat idejére ne a legveszélyeztetettebb korcsoportba tartozó nagyszülők gondjaira bízzák.

Sir Patrick Vallance, a brit kormány tudományos főtanácsadója, aki részt vett Johnson sajtóértekezletén, kifejtette: az alapvető cél az, hogy az intenzív ellátásra szorulók száma ne haladja meg az NHS intenzív osztályainak kapacitását és a rendelkezésre álló lélegeztetőgépek számát.

Sir Patrick megfogalmazása szerint a járványhelyzet most jutott abba a szakaszába, amikor a hatóságok úgy gondolják, hogy e cél eléréséhez az iskolák bezárása jelentette hozzájárulás is szükségessé vált.

Az iskolák a járvány elleni fellépés szempontjából kritikus munkahelyeken dolgozók – orvosok, kórházi ápolók, a sürgősségi szolgálatok tagjai – gyermekeinek felügyeletét a zárlat idejére is ellátják, és gondoskodnak a szociális helyzetüknél fogva ingyenes iskolai étkeztetésre jogosult diákok élelmezéséről is.


Hasonló cikkek