Koronavírus – Újra munkába állhatnak a 65 év feletti orvosok

A koronavírus miatt egyre több egészségügyi dolgozóra van szükség hazánkban. Ha másképpen nem szervezhető meg az ellátás, akkor a 65 év felettiek is visszatérhetnek a közvetlen gyógyításba – írja a Népszava.

Április 16-án Kásler Miklós korrigálta azt az egy hónappal korábbi rendeletét, amely megtiltotta, hogy a 65 év feletti dolgozók olyan tevékenységet végezzenek, mely során közvetlenül találkozhatnak a páciensekkel. A legújabb miniszteri utasítás értelmében az idősebb egészségügyi dolgozók visszatérhetnek a közvetlen gyógyításba, amennyiben önként vállalkoznak erre.

A Magyar Orvosi Kamara április elején írt levelet a miniszternek arról, hogy mennyire méltatlan helyzetbe kerültek a 65 év feletti orvosok, hiszen sok helyen egyszerűen elbocsátották őket. Emiatt sok idős gyógyítónak le kellett mondania a nyugdíjáról, valamint öregségi ellátást sem vehetett fel.

A miniszter arra biztatta a szolgáltatókat, hogy ne engedjék el azokat az idősebb kollégákat sem, akiket a járványhelyzet miatt nem tudnak foglalkoztatni. Ilyen esetben inkább a munka törvénykönyve által lehetővé tett megállapodással rendezzék munkaviszonyuk folytonosságát, ezáltal ugyanis van lehetőség arra, hogy az érintettek továbbra is megkapják nyugdíjpótló munkajövedelmüket.


Hasonló cikkek