Kortárstánc fesztivált tartottak Miskolcon  

Hat ország tíz táncelőadását láthatták április 24. és 28. között a Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivál nézői, a produkciók után pedig közönségtalálkozókon maguk is kérdezhették az alkotókat.

 

Kedden sűrű napja volt a miskolci teátrum stábjának. Délelőtt a sajtó munkatársait várták egy nyílt olvasópróbára a Cirkuszhercegnő című darab szereplői. Kálmán Imre nagyoperettjét a Szabad Tér Színház és a Miskolci Nemzeti Színház közösen hozza létre a Budapesti Nyári Fesztivál keretében, Szabó Máté rendezésében. Először 2018. július 20-án a Margitszigeten, szeptembertől pedig Miskolcon tekinthető meg az előadás. A fővárosi bemutatón közreműködik Dobó Enikő és Miller Zoltán, míg a borsodi produkció már kettős szereposztással kerül a nézők elé: itt Eperjesi Erikát és Szőcs Arturt is láthatja majd a publikum.

 

A Cirkuszhercegnő jelmeztervei

 

Kedden délután elstartolt a Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivál. Rögtön a program első napján, a Julie kisasszony nyílt próbáján a közönség is bepillanthatott a színfalak mögé. A Miskolci Balett művészei jeleneteket adtak elő a készülő produkcióból, Velekei László rendező-koreográfus pedig beavatta az érdeklődőket az alkotás menetébe, kulisszatitkaiba. Szintén a mozgásművészet szépségeit tárta elénk Éder Vera kiállítása a színház első emeletén, ahol a Miskolci Balett táncosairól készített fotósorozatában gyönyörködhettek a látogatók.

Egy „falra mászó” produkcióval érkezett a francia Francisca Alvarez és Fanny Gombert, amit a Déryné-parkban található színészház falán adtak elő. A huszonöt perces akrobatikus mutatványok során a nézők feszült figyelemmel kísérték a falon lépkedő, forgó táncosokat. Este szintén különleges alkotásra került: a brit Marc Brew Company Egyelőre én vagyok… című előadását a Guardian 2016-ban a 10 legfontosabb brit táncelőadás közé sorolta.

 

Próba közben a Cirkuszhercegnő stábja

 

Szerdán a gyerekek következtek, őket örvendeztették meg az ANN-DROID alkotói. Rajzolt látványvilág, LED kosztüm, robotlabda, drón és a legújabb digitális technikák segítségével elevenedett meg egy izgalmas mese a színpadon. Este a felnőtteket Femme címmel, Euripidész Médeia drámájából született táncprodukcióval várta az András Lóránt Társulat.

Csütörtök a szerelem jegyébent telt a színházban. Az Egerből érkező táncosok Szegfűk és rózsák elnevezés alatt, Clébio Oliveira koreográfiája nyomán az emberi agy szemszögéből próbálták megfejteni a nagy érzést, míg a Pécsi Balett egy sikeres Carmen-adaptációt hozott el a Nagyszínházba.

Pénteken Simkó Beatrix és Grecsó Zoltán Orfeusz és Eurüdiké mítoszát helyezte mai közegbe, az osztrák Editta Braun Company Paula című produkciójában pedig a magányról és az otthontalanság érzéséről mesélt.

 

Julie kisasszony (jelenet az előadásból)

 

Szombaton, a fesztivált záró napon került sor a miskolci Julie kisasszony premierjére, valamint a szlovén EnKnapGroup társulat Josef Nadj koreográfiájára készített Sötét frigy (A pekingi kacsa nyomán) táncjáték magyarországi ősbemutatójára.

Második alkalommal költözött a kortárstánc Miskolcra, és a szervezők máris bizakodóan tekintenek a jövőbe, hiszen az elmúlt napokban a Nagy-Britanniából, Franciaországból, Magyarországról, Romániából, Szlovéniából, Ausztriából érkező előadásokat a közönség részéről igen komoly érdeklődés kísérte.

(Fotó: Vona Ildikó/ PTV,  Carmen-fotó: Körtvélyesi László/ Pécsi Balett )


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek