Kosok – Különleges filmbemutató Kishantoson

Az idei év egyik legnagyobb művészfilmes meglepetése a gyönyörű tájakra kalauzoló Kosok című film. Az izlandi alkotás elnyerte a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon az Un Certain Regard szekció fődíját, majd bejárta az egész világot és még az Oscar-díjra is esélyesnek tartja a nemzetközi filmszakma.

A juhtenyésztő testvérpárról szóló film december 10-én látható országosan a magyar mozikban, de már a premier előtt egy különleges vetítést szerveznek belőle Kishantoson. Grímur Hákonarson rendező és Gunnar Jónsson színész október elején elkísérték a filmjüket Budapestre, hogy a Mozinet Filmnapok keretében közönségtalálkozókon is részt vegyenek, és a magyarországi látogatás alkalmából örökbe fogadtak két rackajuhot a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Ezzel a gesztussal támogatták a magyar juhfajt, amely valószínűleg a honfoglalás óta a Kárpát-medencében él, de mára csak 5%-ot tesz ki az állományuk a magyarországi juhok között. A Kosok főszereplőinek birkáit egy betegség támadja meg, ezért a faj fennmaradása veszélybe kerül. A két testvér 40 éve nem beszélt egymással, de most össze kell fogniuk, hogy megmentsék a juhokat. A rendező és a színész a Budapesten örökbe fogadott juhokat a filmbeli két testvér után Gumminak és Kiddinek nevezte el.

Az izlandi alkotók gesztusa után merült fel, hogy a filmmel tovább segítsék a magyaroszági rackajuhokat és tenyésztőiket, ezért 2015. december 5-én 15.00 órakor Kishantos telepen a mozipremier előtt lesz látható az alkotás. Kishantos Fejér megyében, Hantos és Mezőfalva települések között helyezkedik el.  Hantostól 3 km-re, balra egy tujasor vezet be a központhoz (pontosan a 22. km kőnél). A helyszín maga is különleges, a Mezőföld Népfőiskola központja, mely egy gyönyörű parkkal körbevett kúria. A kishantosi központban az ősi magyar racka juh is megtekinthető, sőt meg is vásárolható.

Kishantosról

A Kishantosi Ökológiai Mintagazdaságot nem gazdák, hanem egy erre a célra 1998-ban civil szervezetek által alapított nonprofit Kft. üzemeltette. Kishantos Hantos községhez tartozó major, ahol valamikor a két világháború között több mint harminc család élt, ma már csak kettő. A rackák (60 db) a nonprofit kft. tulajdonában vannak.

A Kishantosi Ökológiai Mintagazdaság egy tudományos alapokon német és magyar szakemberek által tervezett gazdaság volt. A racka, mint extenzív tartásra alkalmas ősi magyar fajta. Ellenálló és igénytelen, így különösen ideális volt arra a célra, hogy az élővizek védelmét szolgáló gyepterületeken legeljen. Különleges megjelenésével, csavart szarvával jól illeszkedik a magyar tájba. Gyapja hosszú és erős szálú, különösen szőnyeg készítésére alkalmas. Régen a honfoglaló magyarok jurtáit is ebből csinálták. Húsa is ízletes.


Hasonló cikkek