Kossuth-kiállítás nyílt a debreceni Déri Múzeumban

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején sorsfordító események helyszíne volt Debrecen.

Többek között itt fogadták el 1849. április 14-én a Függetlenségi nyilatkozatot a Nagytemplomban. A tárlaton megtekinthető a nyilatkozat Kossuth által írt eredeti fogalmazványa is, amelyet a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárától kapott kölcsön a Déri Múzeum.

A kiállított tárgyi emlékek és interaktív élmények alkalmat adnak arra, hogy Debrecennek a reformkorban és a szabadságharcban betöltött szerepét méltóképpen megismerjék a látogatók.

Az intézmény idei időszaki kiállításai két motívumhoz kötődnek. Az egyik Munkácsy Mihály születésének 175. évfordulója, a másik pedig a szabadságharc legdicsőségesebb, 1849. január és május közötti időszakának 170. és Kossuth Lajos halálának 125. évfordulója. A tárlat bemutatja a kor debreceni és magyarországi belpolitikai eseményeit, és foglalkozik a szabadságharc emlékezettörténetével is.

A Kossuth Lajos azt üzente című, május 26-ig látható kiállításon a többi között Kossuth-portrék, kisplasztikák, korabeli bankók és pénzérmék valamint a Szent Korona hiteles másolata látható.

Forrás: MTI

 

Kultúra | Pannon Hírnök 

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek