Koszorúzás és elismerések Szent Flórián napján

A tűzoltók védőszentjének napja alkalmából hétfőn koszorúzást tartottak a miskolci tűzoltóság épülete előtt álló Szent Flórián szobornál, a kiemelkedő szakmai munkát végző tűzoltók pedig kitüntetésben részesültek.

Tűzoltók (MTI fotó: Lakatos Péter)

Május 4-e Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének napja. Szent Flórián római katonatiszt volt, aki a mai Ausztria területén szolgált. Ő volt a római tűzoltóság vezetője, és legendák szólnak arról, ahogyan a kilátástalannak tűnő tűzeseteket is megfékezte. Tisztelete Magyarországon a középkor végén kezdődött, és a 17. században terjedt el általánosan. A tűzoltók napját 1991 óta tartják május 4-én.

A miskolci tűzoltóság épülete előtt található Szent Flórián szobrot a Miskolci Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Tűzoltó Szövetség koszorúzta meg hétfőn. Az önkormányzat nevében Miskolc jegyzője, Ignácz Dávid helyezett el koszorút.

A koronavírus miatt idén szájmaszkban koszorúztak (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

Az ünnepi állománygyűlés most a járványhelyzet miatt elmaradt, a jutalmazás viszont nem. Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének napja alkalmából a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője kitüntetéseket adott át. Lipták Attila tűzoltó dandártábornok kiemelkedő szakmai tevékenységük elismeréséül tárgyjutalomban részesített, valamint fizetési fokozatban soron kívül előresorolt miskolci és borsodi tűzoltókat. A megyei közgyűlés pedig Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Tűzbiztonságáért díjat adományozott dr. Szabó Péter tűzoltó alezredesnek (a Főügyeleti Osztály osztályvezetőjének), továbbá Kovács Attilának (a Borsodnádasdi Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnökének) a megye tűzvédelme érdekében végzett kiemelkedő munkája elismeréséül.

 


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek