Kötelező oltások: nyugaton szinte már elvárás, nálunk továbbra sem muszáj

Augusztus óta – Európa és a világ számos országához hasonlóan – Magyarországon is kötelező a Covid-19 elleni védőoltás felvétele az egészségügyben, illetve az idősgondozásban dolgozók számára. Miközben sok baloldali vagy liberális vezetésű országban drákói szigorral lépnek fel a törvényalkotók, hazánkban továbbra sem kötelező az oltás felvétele a lakosság számára, és a kormány nem is tervezi azzá tenni.

AUSZTRÁLIA

Ausztráliában tavaly március óta a világ legszigorúbb beutazási szabályai voltak érvényben, a liberális kormány még a saját állampolgárainak is megtiltotta, hogy elhagyják az országot. A drasztikus intézkedés segített a járvány visszaszorításában, ugyanakkor felháborodást keltett az ausztrálok körében, mert családokat is elválasztott.

Az emberek elégedetlensége az utóbbi hetekben tüntetésekbe torkollott, főként a nagyvárosokban, Melbourne-ben Sydney-ben és Perthben vonultak az utcára a házi karantén és a maszkviselési kötelezettség ellen tiltakozó polgárok.

Az ausztrálok akkor utazhatnak, ha a saját államukban az oltottsági arány eléri a 80 százalékot – jelentette ki Scott Morrison miniszterelnök. A külföldi turisták számára még nem engedélyezték a beutazást, de Morrison azt mondta, a kormány „dolgozik ezen”.

Az ausztrál kormány még júniusban kötelezővé tette a védőoltást a magas kockázatú – az idősgondozásban és a karanténszállásokon dolgozók – számára. A tokiói olimpián részt vett ausztrál küldöttség valamennyi tagja számára kötelezővé tették az oltást. Az Ausztráliához tartozó Tasmániában szeptember 17-e óta kötelező a védőoltás az idősgondozók számára.

FRANCIAORSZÁG

A francia parlament még augusztus elején megszavazta azt a törvénymódosítást, amely kötelezővé teszi a védőoltást valamennyi egészségügyi dolgozó számára. A törvény előírja a védettségi igazolvány felmutatását a szociális intézményekbe történő belépéskor is.

Gérald Darmanin belügyminiszter júliusban bejelentette, hogy 1500-tól 5000 euróig (538 ezertől 1,8 millió forintig) terjedő összegre büntethetők azok a vállalatok és vállalkozások, amelyek nem ellenőrzik, hogy az alkalmazottak rendelkeznek-e oltási igazolvánnyal.

A francia vállalkozók még örülhetnek is, hiszen az eredeti javaslat szerint akár 45 000 eurós (16 millió Ft) bírságot is kiszabhattak volna súlyos törvényszegés esetén.

Múlt szombaton mintegy 120 ezren tüntettek Franciaország számos településén a védettségi igazolás kötelezővé tétele ellen. Ez volt az egymást követő kilencedik hétvége, amikor az igazolás használatát szabadságjogi okokból ellenzőkön kívül az oltásellenesek, a vírustagadók és radikális pártok hívei is utcára vonultak. Az azt meglőző héten 140 ezren, azelőtt szombaton 160 ezren, míg egy hónappal ezelőtt még 175 ezren tüntettek, augusztusban pedig több mint 200 ezren.

A belügyminisztérium összesítése szerint összesen 207 megmozdulás volt országszerte, Párizsban 19 ezren vonultak az utcákra, s közülük többen összecsaptak a rendfenntartó erőkkel. Közel száz rendbontót elő is állítottak.

GÖRÖGORSZÁG

Görögország július közepén azonnali hatállyal kötelezővé tette a védőoltást az idősotthonokban dolgozók számára. A kormány a kötelező oltásfelvételt szeptembertől az egészségügyi dolgozókra is kiterjesztette. A bárokba, mozikba, színházakba és a hasonló, zárt helyiségekbe csak védettségi igazolvánnyal rendelkező vendégek léphetnek be.

KANADA

A Justin Trudeau vezette kanadai liberális kormány augusztus közepén bejelentette, hogy szeptembertől minden közalkalmazottnak és számos más munkavállalónak kötelező lesz a Covid-19 elleni oltás.

Az oltási kötelezettség kiterjed a repülőgépen és az országos vasúthálózaton, valamint a tengerjáró hajókon utazókra is.

Brit Columbia szövetségi államban augusztus óta kötelező a védőoltás az idősotthonokban és rehabilitációs intézményekben dolgozók számára.

LENGYELORSZÁG

Lengyelország augusztustól kötelezővé tette az oltást a Covid-19 által fokozottan veszélyeztetett személyek számára, mint például az egészségügyi dolgozók és az idősek gondozásában részt vevők.

MAGYARORSZÁG

A magyar kormány júliusban döntött úgy, hogy kötelezővé teszi a Covid-19 elleni védőoltást az egészségügyi dolgozók számára. Orbán Viktor miniszterelnök július 16-án a Kossuth Rádióban úgy fogalmazott, hogy az oltás „kötelezővé tételnek nem vagyunk a hívei”, viszont az egészségügyi dolgozóknak fel kell venniük,

Felhívta a figyelmet, hogy eddig is voltak olyan oltások, amelyek nélkül nem lehetett dolgozni az egészségügyben, és a lista most eggyel bővül.

Más munkakörök, illetve csoportok számára azonban nem tervezik a Covid-19 elleni oltás kötelezővé tételét.

MÁLTA

Málta július 14-től megtiltotta a látogatóknak az országba való belépést, hacsak nem rendelkeznek teljes körű védőoltással.

NAGY-BRITANNIA

Angliában mától, azaz október 1-től kötelező a vedőoltás felvétele az idősotthonokban dolgozók számára. A bárokban, éjszakai klubokban és más, nagy tömegek befogadására alkalmas szórakozóhelyeken szeptember vége óta okostelefonos applikációval vagy védettségi igazolvánnyal kell igazolni a beoltottságot.

NÉMETORSZÁG

„Nem áll szándékunkban kötelezővé tenni a védőoltást” – jelentette ki a hivataláról októberben leköszönő Angela Merkel még júliusban, a járvány terjedését nyomon követő Robert Koch Intézetben tett látogatása után. A kancellár ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az oltás mindenekelőtt másokat véd. Merkel ezzel Franciaország példájára utalt, ahol augusztustól kötelezővé tették az oltást az egészségügyben dolgozók számára.

Kötelezővé tenné ugyanakkor az oltást a német gyermekorvosok szövetsége

Az egyesület elnöke, Thomas Fischbach úgy nyilatkozott, hogy a jogalkotóknak komolyan el kellene gondolkodniuk ezen, mivel sok bölcsődei, óvodai, iskolai és kórházi dolgozó továbbra is megtagadja az oltás felvételét. Fischbach szerint „nem használják az agyukat” azok, akik a kiszolgáltatott emberekkel, különösen gyerekekkel foglalkoznak, és nem oltatják be magukat.

OLASZORSZÁG

Olaszországban – ahol 11 kötelező oltás van – március óta kormányrendelet írta elő, hogy az egészségügyi dolgozóknak – köztük a gyógyszerészeknek – be kell oltatniuk magukat. Azokat, akik ezt megtagadják, az év hátralévő részére fizetés nélküli szabadságra küldhetik.

Mario Draghi miniszterelnök a múlt héten az Olaszországba érkező migránsok vakcinázását is szorgalmazta. Hozzátette, hogy az egészségügyben és az oktatásban dolgozók után más szakmai csoportok esetében is kötelezővé akarják tenni a védettségi igazolást, kezdve a közigazgatásban dolgozókkal.

Az Olasz Gyógyszerügynökség elnöke, Giorgio Palu úgy vélte, a védőoltás kötelezővé tétele „racionális” döntés, de politikai felelősségvállalás szükséges hozzá.

OROSZORSZÁG

A moszkvai egészségügyi hatóság június 16-án elrendelte, hogy minden alkalmazottat, aki munkája során emberekkel érintkezik, be kell oltani a Covid-19 ellen. A helyi vállalkozások július végéig kaptak haladékot arra, hogy alkalmazottaik legalább 60 százaléka megkapja a védőoltás első adagját, különben bírsággal vagy akár bezárással is kell számolniuk.

Az étterembe, teaházba vagy szórakozni vágyó moszkvaianak július közepe óta nem kell bemutatniuk a QR-kódot, amely igazolja az immunitásukat vagy azt, hogy beoltották őket.

EGYESÜLT ÁLLAMOK

Joe Biden elnök július 30-án arra biztatta az önkormányzatokat, hogy fizessenek az embereknek azért, hogy beoltassák magukat. Augusztus 1-től új szabályokat vezettek be, amelyek értelmében az állami alkalmazottaknak igazolniuk kell, hogy megkapták az oltást, különben rendszeres tesztelésre, kötelező maszkviselésre és utazási korlátozásokra számíthatnak.

A Fehér Ház fontolóra vette a külföldi turisták számára kötelezően előírt védőoltást is, de erről még folynak a tárgyalások.

A legnagyobb népsűrűségű amerikai városban, New Yorkban szeptember közepe óta csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni az éttermekbe, az edzőtermekbe, a színházakba, mozikba.

New York és New Jersey önkormányzata szeptember 6-a óta megköveteli az állami alkalmazottaktól, hogy beoltassák magukat. New Jersey-ben az egészségügyben, illetve a börtönökben dolgozók számára kötelező az oltottság, ellenkező esetben hetente kétszer PCR-tesztet végez el rajtuk a munkáltatójuk. Hasonló intézkedések léptek életbe október 1-től San Franciscóban, Denverben és New Orleansban is.

 

Forrás: hirado.hu

 

 

 

HírMix | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook

 


Hasonló cikkek