Kötelező oltást írnak elő Franciaországban

Szeptember közepétől csak az dolgozhat és kap fizetést a francia egészségügyben, aki be van oltva

Franciaországban kötelezővé teszik a koronavírus elleni védőoltást az egészségügyi dolgozók számára – jelentette be hétfőn Emmanuel Macron elnök hétfő este. Az MTI híre szerint a francia államfő közölte azt is, hogy a fertőzöttek számának növekedése miatt a jövőben oltási igazolvány vagy negatív vírusteszt felmutatását követelik meg azoktól is, akik étterembe vagy szórakozni akarnak menni, illetve vonatra vagy repülőre akarnak szállni.

Macron kijelentette, hogy bár az oltásokat nem teszik kötelezővé a lakosság számára, mégis mindenkit arra bátorít, kérje a vakcinát. „A francia nép immunizálása a célunk, ez az egyetlen útja annak, hogy ismét rendes életünk lehessen” – húzta alá Macron televíziós beszédében. „Az idővel futunk versenyt” – tette hozzá a koronavírus jóval fertőzőbb delta variánsára utalva.

Olivier Véran egészségügyi miniszter időközben bejelentette, hogy szeptember 15-től nem engedik dolgozni azokat az egészségügyiseket, akiket nem oltottak be. Hozzátette, hogy az érintettek fizetést sem fognak kapni.

Franciaországban a felnőtt lakosság 53,1 százaléka kapta már meg az oltások valamelyikének első adagját, míg a teljes védettséghez szükséges dózisokat 40,6 százalék. A járvány kezdete óta a 67 millió lakosú országban csaknem 5,9 millió fertőzöttet azonosítottak, akik közül 111 543-an hunytak el a kórban.

Magyarország az uniós országok védettségi rangsorának élvonalában van – teszi hozzá a Híradó.hu.

 

Világ tükör | PannonHírnök 

Facebook https://www.facebook.com/pannonhirnok


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek