Kötelező szabadtartás a tojástermelőknél

Az üzletláncok 2025-től kizárólag az alternatív állattartási technológiában nevelt tyúkok tojásait veszik majd át a tenyésztőktől, a ketreces tartásból származókat már nem. A szlovákiai tenyésztők szerint azonban a jelzett időpontig képtelenség átállni az alternatív állattartási technológiára, ami a fogyasztókat is negatívan érintheti.

Szlovákiában jelenleg mintegy 80 százalékban a ketreces tenyésztési technológiát alkalmazzák, vagyis az átállás nem lesz könnyű, mivel egy tojóra átszámítva ez mintegy 9 euróba kerül, az átállás költségei így túlléphetik a 30 millió eurót, ami az árakon is meglátszik majd. „A tojás minősége ugyanakkor nem az állattartási technológiától, hanem a tápok összetételétől függ.” – figyelmeztet Daniel Molnár, a Szlovákiai Baromfitenyésztők Szövetségének az elnöke.

A ketreces módszerben egy tojónak A4-es formátumú területet biztosítanak. Az ökológiai állattartási technológiákban a legszigorúbb szabályokhoz kell igazodniuk a termelőknek. „A ketreces technológia korszerűsítése Szlovákiában 11 évet vett igénybe. Mi tenyésztők természetesen tovább szeretnénk modernizálni az állattartási technológiát, de ha az előző technológia élettartama 20 évre szól, akkor semmi okot nem látunk arra, hogy 7 év után kidobjuk.” – mondta Ladislav Birčák, az ország egyik legnagyobb tojástermelőjének, a Novogalnak az igazgatója. Tyúktojástermelésben Szlovákia már huzamosabb ideje több mint 90 százalékban önellátó. A baromfiszövetség szerint a szlovákiai termelők tavaly 1,08 milliárd darabot szállítottak a piacra, akárcsak a korábbi évben. A legtöbb hazai tojás a Billa és a Coop Jednota üzleteiben volt, az összmennyiségnek a 90 százaléka, ezzel szemben a legalacsonyabb a Lidl üzletláncban, alig 14 százalék.

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek