Kotleba teljhatalomra tör, összeomolhat alatta a pártja

További 3 meghatározó politikus is elhagyja a ĽSNS vezetését. Milan Uhrík, Milan Mazurek és a párt szóvivője, Ondrej Ďurica is egyszerű tagként folytatja tovább.

Uhrík bejelentette, a következő alkalommal már nem szándékozik elindulni a párt alelnöki tisztségéért, és európai parlamenti munkájára fog koncentrálni.

A faji uszításért elítélt Mazurek pedig, kijelentette, hogy távozik a párt elnökségéből, és egyszerű tagként folytatja tovább. Mindketten arra hivatkoztak, hogy a párt alapszabálya az év első napjaiban a tudtuk nélkül változott meg, és az új szabályok szerint az elnökség gyakorlatilag elvesztette összes kompetenciáját, minden jogkör a pártelnökhöz került. Mindkét politikus éles szavakat használva „totalitárius praktikákat” emlegetett az alapszabály-módosítás kapcsán.

Uhrík és Mazurek Ondrej Ďurica, a párt szóvivője is távozik a ĽSNS elnökségéből. A Fehér Ellenállás (Biely odpor) nevű neonáci zenekar korábbi frontembere marad képviselőként a parlamentben, ám a Facebookon azt írta, két párttársa lemondása után ő sem látja értelmét a maradásnak.

Kotleba időközben felépítette maga mellé a párt 3. szárnyát, a „biznisz-szárnyat”, és annak kulcsemberét, a koronahercegnek tekintett Miroslav Suját – a párt gyetvai erős embere korábban közeli kapcsolatot ápolt Mikuláš Černák embereivel is, volt katonaként ő képezte ki a volt maffiafőnök Security 3 elnevezésű biztonsági cégének verőlegényeit. Suja egyfajta háttérben tevékenykedő elintézőembernek számít a párton belül. Miroslav Suja azonban szintén bejelentette, hogy nem tervez indulni újra a párt alelnöki posztjáért – lépése minden bizonnyal csak „kozmetikai”, és nem azt jelenti, hogy ezáltal Kotleba ellen fordul, ugyanis nem csak politikai, hanem komoly pénzügyi szálak is összekötik a két politikust. Lemondása tehát valószínűsíthetően taktikai lépés, az alapszabály-módosítás fényében.

A január elején módosított alapszabályba olyan változások kerültek bele, melyek gyakorlatilag teljhatalmat biztosítanak Kotlebának még akkor is, ha rács mögé kerül. Ő dönt például a strukturális és személyi kérdésekről, és nem kell beleegyezést kérnie a 250 ezer eurót nem meghaladó pénzügyi tranzakciókhoz sem.

A ĽSNS tovább erodálódhat, így az elkövetkező hónapok döntik majd el, vajon képes lesz-e a felszínen maradni.

Forrás: ujszo.com

 

V4 Panoráma | Pannon Hírnök 


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek