Kovács Attila iszlamológus sem megy Gombaszögre

Agócs Attila után egy másik vendég is lemondta a meghívást. Kovács Attila, a KAFEDIK (Kazinczy Ferenc Diákkör) volt elnöke távollétével egyetemi kutatóként szolidaritást kíván vállalni MTA-s kollégáival és az akadémiai szabadság és függetlenség mellett.

Kovács Attila, a pozsonyi Comenius Egyetem Bölcsészettudományi Karának Összehasonlító Vallástudományi Tanszékének oktatója levélben közölte, hogy sajnos kénytelen lemondani a Gombaszögi táborba tervezett előadását. “A tábor rendezősége nem tette lehetővé, hogy a programba kerüljön az MTA és szélesebb értelemben a tudományosság helyzetével foglalkozó vita. Mint a KAFEDIK volt elnöke, aki egykor részt vett a hasonló nyári táborok rendezésében, szeretném szintén kifejezni aggodalmamat a tábor programjának ilyesfajta, a szocialista rezsimet idéző ideológiai alapon történő cenzúrázása és szólásszabadság megcsúfolása miatt. Ezért kénytelen vagyok lemondani a részvételemet és bojkottálni a tábort.” A meghívott vendéggel az iszlám és a kereszténység egymás mellett éléséről beszélgettek volna “Hitek és tévhitek” címmel.

Agócs Attila még pénteken mondta le részvételét. „A Gombaszögi Nyári Tábor szervezői valamint a Pátria Rádió vezetése közt nem született megegyezés a közös műsor tekintetében, ezért a Pátria Rádió saját sátorral nem vesz részt a rendezvényen. A Pátria számomra a kiegyensúlyozott tájékoztatást, a különböző vélemények ütköztetését jelenti. Hogy a szellemisége kihatott a Gombaszögi Táborra, biztató volt. Mármár elhittem, hogy lehetséges a közeledés a szlovákiai magyar politikai oldalak között, nincs megfelelési kényszer a „határon túli“ támogatók felé. A főszervezők nyilván preventív öncenzúrát gyakoroltak, nem fogadták el a rádiósok által felkért előadókat, ezért nem született megegyezés.” A füleki polgármester Hrubík Bélával folytatott volna vitát „Árkokon átívelő kultúra” címmel. “Évek óta vártam erre a felkérésre, nem riadtam meg az eltérő világképet valló vitapartnertől sem, viszont most úgy érzem, a Pátriával kell tartanom. Ezek után azt gondolom, Čaputová köztársasági elnök asszonynak is meg kellene gondolnia a részvételét.”

Forrás: bumm.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek