Következetes álláspontot képvisel az Európai Unió

Az unió határozottan kiáll amellett, hogy nem tárgyalható újra a brit kiválási egyezmény 

– ezt az Európai Tanács elnöke közölte a brit kormányfővel, miután a londoni parlament alsóháza felhatalmazta a kormányt arra, hogy kérje a bennmaradó tagállamoktól a Brexit feltételeiről tartott, tavaly novemberben megállapodással lezárult tárgyalások újranyitását. 

Az Európai Unióban nem tudják, mit akarnak a britek és nem hajlandók újratárgyalni a kilépési megállapodást – ezzel a mondattal összefoglalható a 27-ek reakciója a londoni parlament alsóháza által elfogadott javaslatokról.

Ezekben az Egyesült Királyság nem támogatja a rendezetlen Brexitet, nem utasította a miniszterelnököt, hogy halasztást kérjen, illetve alternatív lehetőségeket javasol az ír határ átjárhatóságát garantálni hivatott tartalékmegoldás, az úgynevezett backstop-záradék helyett – jelentette a közmédia tudósítója a Kossuth Rádióban.

Emlékeztetett: a kilépési szerződés a 27-ek egyeztetett álláspontja – üzente szinte azonnal szóvivője útján Donald Tusk az Európai Tanács elnöke, megismételve az EU egységes véleményét, miszerint a megállapodás a legjobb és az egyetlen lehetséges módja az Egyesült Királyság rendezett kilépésének. Újratárgyalásról nem lehet szó.


Hasonló cikkek