Kozármislenybe költözött a Krisna-völgy

Egy mozgalmas szombat délelőttöt töltöttek a baranyai kisvárosban a Krisna-tudatú hívők. A Családi Nap célja az volt, hogy a résztvevők megismerjék Indiát, az ottani életmódot és ételeket, illetve az egészséges életmódról kapjanak elméleti és gyakorlati tanácsokat.

IMG_1959 (002)

A pécsi Napkelet Jógaház Vaisnava közössége kereste meg a Kozármislenyi Művelődési Házat, hogy ott a közeljövőben jóga-foglalkozásokat tartsanak. Baka Sára, az intézmény vezetője a mozgásforma népszerűsítése érdekében a márciusi Családi Napot az egészséges életmódra, az indiai kultúrára fűzte fel. Meghívta a kisvárosba Somogyvámosról a Krisna-völgy lakóit, illetve felvették a kapcsolatot a Krisna-tudatú Hívők Pécsi Csoportjával. Mivel a rendezvényen a mozgás is nagy szerepet kapott, a Kozármislenyi Modern Tánccsoport, valamint a Pécsi Művészeti Szakközépiskola tánc tagozatának növendékei is bemutatkoztak a színpadon.

IMG_1964 (002)

A délelőtt egy érdekes, fotókkal illusztrált előadással kezdődött, amelyen Indiát, ezt a megfoghatatlannak, misztikusnak, túl távolinak tartott országot és kultúrát mutatták be – mondta el Krisnamayi Devi Dászi (Krisztina), aki a Krisna-völgyből érkezett. A céljuk az volt, hogy közelebb hozzák és megfoghatóvá, elérhetőbbé tegyék a több ezer éves kultúrát, a vallást, az életmódot. A látogatók magukra ölthették India színes és ismert viseletét – amely gyakorlatilag úgy funkcionál, mintha estélyi ruha lenne -, a szárit. Megismerkedhettek a bridangával, amely egy kétoldalú agyagdob, és amelyet a meditációk során használnak a Krisna-tudatú hívők. A Krisna-völgy lakói 10 éves koruktól sajátítják el ennek a hangszernek a használatát. A somogyvámosi fiatalok indiai népdalokat is bemutattak. Ezen kívül hagyományos vegetáriánus ételek kóstolójával is várták az érdeklődőket – így kapcsolódva a rendezvénnyel a farsang után kezdődött böjti időszakhoz.

IMG_1954 (002) másolata

A védikus kultúrát, az ayurvédikus orvoslást, a masszázst is megismertették a résztvevőkkel.  Animisa Dászi (Róth Tibor) a Krisna-tudatú Hívők Pécsi Csoportjának tagja a gyakorlatban is bemutatta, hogyan működik az a fajta orvoslás, amely az ayurvédán alapul. Ahol az embert, mint egészet kezelik és nem a betegségek meggyógyítása, hanem az egészség fenntartása a cél. Ehhez kapcsolódóan megtudtuk, hogy Indiában az orvosokat a (falu)közösségek tartják fenn. Mindenki annyit fizet az orvosnak, amennyit ki tud gazdálkodni, ám ha a közösség megbetegszik, az orvost elűzik maguk közül. A megelőzésben igen fontos szerepet játszik például a masszázs – Animisa Dászi a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskolán is a gyógyítással foglalkozott, jógamesteri címet szerzett. A kozármislenyiek a saját testükön is megtapasztalhatták, milyen jótékony hatásai vannak ennek a fajta masszázsnak.

Szintén a megelőzés érdekében alkalmazott mozgásforma, a jóga is helyet kapott a délelőttön. Az ősi hagyomány az indiaiak számára nem csupán egy mindennapi “gimnasztika”, hanem a meditációban, a lelki elmélyülésben is segít. Ahogy azt Krisnamayi Devi Dászi elmondta, a Krisna-tudatú hívők képesek a mindennapjaikba beilleszteni ezt a filozófiát. Amellett, hogy megvan a civil életük – akár könyvelőként, akár üzletemberként, akár más területen dolgozzanak – követik a fontos alapszabályokat: vegetáriánus (hús és hal nélküli) étkezés, mások (meg)segítése és a segítség elfogadása (ez gyakran gondot okoz az embereknek), deviáns viselkedéstől való elhatárolódás (erőszakmentesség, nem veszik el senki életét, nem lopnak, nem játszanak szerencsejátékokat, nem fogyasztanak alkoholt és semmilyen drogot nem használnak, nemi életet csak a férjjel/feleséggel és csak gyermeknemzés céljából élnek stb.), rendszeres jóga és meditáció.

Kiegészítő programként a Családi Napon az indiai kultúráról, az ayurvédáról szóló különböző kiadványokat lehetett vásárolni, termény-mandala készítésben vehettek részt, valamint henna-festéssel gazdagodhattak az érdeklődők.

Az áprilisi Családi Nap már a húsvéthoz kapcsolódik. A Kozármislenyi Református Közösség egy közös tojásfával köszönti majd az ünnepet – az erre szánt hímestojásokat a Művelődési Házban készíthetik el a Családi Nap látogatói. Májusban a gyermeknapra koncentrálnak majd. Ezt követően pedig már a nyári táborok résztvevői népesítik be a közösségi házat és annak környékét. Szeptemberben Kozármisleny várossá nyilvánításának 10. évfordulója megünneplésére készülnek a Művelődési Ház munkatársai.


Hasonló cikkek