Közel 150 millió euróért vásárolhat Szlovákia izraeli radarokat

Modern radarokkal fogják őrizni a szlovák légteret.

A szlovák hadsereg légiereje radartechnikájának cseréjéről szóló javaslatot elfogadta a kormány – erősítette meg Jaroslav Naď (OĽaNO) honvédelmi miniszter. Az SNS tenderéhez képest olcsóbb és nagyobb arányban kapcsolódhatnak be a szervizelésbe szlovák cégek.

Szlovákia a légtérvédelem számára 17 darab kis, rövid és közepes hatótávolságú, Elta gyártmányú 3D-s radart vásárol Izraeltől. Az üzletről Naďnak március 31-ig kell megkötnie a szerződést, a radarok várhatóan 148,2 millió euróba kerülnek. „Ez a legelőnyösebb ajánlat az ár szempontjából, emellett teljesíti a szlovák hadsereg légiereje által megszabott műszaki követelményeket és paramétereket” – jegyezte meg Naď az izraeli ajánlatról.

Hozzátette, a radarok kompatibilisek a NATO rendszerével, az ár pedig alacsonyabb, mint az előre meghatározott 155 millió eurós költség. Eemellett a megrendelés értékének 35%-a szlovák hadiiparban marad. Naď elmondása szerint súlyos problémát jelent a hadseregnek, hogy 6 korábbi radart már ki kellett vonni a forgalomból, a fennmaradó 17-18 pedig elavult, és gondjaik vannak a pótalkatrészek beszerzésével is.

Jozef Zekucia, a hadsereg fegyverkezési igazgatója elmondta, hogy az új, kis és közepes hatótávolságú radarokat fokozatosan kapja majd meg Szlovákia 2022 és 2025 között, míg a rövid hattávolságúakat 2022 és 2026 között szállítja le Izrael. Zekucia elmondása szerint kizárólag az izraeli ajánlat nem lépte túl az előre meghatározott beszerzési árat.

Ha a honvédelmi minisztériumnak nem sikerül megegyezésre jutnia az izraeli féllel március végéig, akkor először Nagy-Britanniához, majd Franciaországhoz fordulhat. A radarokra vonatkozó tendert még az előző kormány írta ki, amikor is a honvédelmi minisztériumot az SNS jelöltje, Peter Gajdoš vezette.

Rövid időn belül ez már a második olyan tender volt, amely során az OĽaNO jelöltjei ugyanazt a technikát választották ki, amit korábban az SNS is. December elején ugyanis Naď döntött azokról a reptéri radarokról is, amelyeket az SNS is javasolt, értékük 23 millió euró. Peter Pellegrini (Smer/Hlas) végül a választások előtt gátat szabott a honvédelmi tendereknek és leállította a radarvásárlást is, Naď pedig ezután kissé átdolgozta a pályázatot és ismét megszólította azokat az államokat, amelyek szóba jöhetnek a modern radarok tekintetében.

Az ajánlatokat egy 41 szakemberből áll csoport értékelte ki.

Forrás: Denník N/TASR, parameter.sk

 

V4 Panoráma | Pannon Hírnök 


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek