Közel 300 macskatartó számolt be kedvencük gyógyító erejéről

Akinek van macskája, tudja, hogy milyen mély, szoros kapcsolat alakulhat ki ember és négylábú barátja között. A macskák különleges állatok és macskatartóként bátran állíthatom, mindegyiküknek saját személyiségük van. Az én napjaimat több cica is változatossá teszi, ha szomorú vagyok vagy rosszul érzem magam, puha tappancsaikkal szelíden bújnak oda hozzám. Szerkesztőségünk kíváncsi volt, vajon más is tapasztalja-e a macskák különleges tulajdonságát, hogy megérzik, ha valami bántja a gazdi lelkét?

A macskák többsége jelzi, ha baj van!

Először is arra voltunk kíváncsiak, hogy konkrét fizikai betegségek esetén, mint például különböző görcsök, fejfájások, gyulladások jelentkezésekor, mutatkozik-e a macskák személyiségében változás. A válaszadók közül csupán a hatoda állította, hogy a cicája semmilyen módon nem próbál a gazdi segítségére lenni.

A nagy többség azonban arról számolt be, hogy még az egyébként teljesen rideg, távolságtartó macska is hirtelen bújós, dorombolós, hízelgő baráttá válik – legalábbis a betegség idejére.

Többen állították, hogy cicájuknak különleges érzéke van hozzá, hogy éppen ahhoz a ponthoz kuporodjon oda, ahol a fájdalom jelentkezik. Migrén esetén közvetlenül a fejhez, hasi fájdalmaknál a hasra és így tovább. A felmérésből az is kiderül, hogy azok a cicusok, akik megérzik a gazdi problémáját, erre az időszakra hangosan, megállás nélkül dorombolnak. Sőt, egy-két válaszadó arról adott számot, hogy a cicája közvetlenül a fájó területet kezdte nyalogatni.

macska

Macskák depresszió és stressz ellen? Működik!

Második kérdésünk arra irányult, hogy hogyan viselkedik a cicus, amikor a gazdi bánatos, lelki traumától vagy stressztől szenved. Ennél a kérdésnél már jóval kevesebben, a válaszadók csupán nyolcada állította, hogy a macska semmilyen viselkedési változást nem mutat.

A legtöbb macska hasonló módon, mint a betegségek esetén, sokkal bújósabb és határozottan többet dorombol. Azonban a kutatásból az is kiderült, hogy a cicák bánat esetén kevésbé tolakodóak – van, amelyik csak szimplán leül a gazdi elé, néz, mintha azt kérdezné „Jól vagy, haver?”. Ha a gazdi él a lehetőséggel, a cica türelmesen hagyja magát simogatni.

Többen tapasztalták, hogy a cica nyávogással hívja fel magára a figyelmet. Mint az köztudott, a macskák nyávogása kizárólag nekünk, embereknek szól. A gazdi bánata esetén azonban nem ételért vagy egy ajtó kitárásért hívják fel magukra a figyelmet, hanem mintha azt mondanák „Hé, nincs veszve semmi!”.

Néhány cicus különleges módon, játékkal próbálja magára vonni a figyelmet, ezzel elűzve a nyomasztó gondolatokat.

Bár a következő csak egy volt a 300 feleletből, mégis a szerkesztőségünk szimpátiáját az a cicus ragadta el leginkább, amelyik a dühös, vitatkozó gazdi kezét finoman megragadva próbálja kiragadni őt a forró helyzetekből. 🙂

cica

Macskák hatása az egészségre

Kényes kérdés, hiszen a macskatartók között is sokszor vitatott kérdés, hogy vajon helyes döntés-e megosztani az ágyat a kis kedvenccel – különösen akkor, ha kinti-benti cicáról van szó.

Abban talán kivétel nélkül minden macskatulajdonos egyetért, hogy a kis mancsos barátaink stressz oldó hatással bírnak. Talán mondanom sem kell, hogy sok betegség kialakulásához bizony erősen hozzájárul a stressz. Ha cicák hatására a nyomás oldódik bennünk, akkor kijelenthetjük, hogy a macskák valóban jó hatással vannak egészségünkre.

Vannak, akik valóban ódzkodnak a cicákkal való alvástól, illetve egy-két helyiségbe történő beengedéstől, hiszen nem tudhatni, hogy milyen betegség lappang az állatban. A többség azonban úgy gondolja, hogy ezek a betegségek többféleképpen megelőzhetőek. Léteznek különböző védőoltások, illetve van, aki rendszeresen fürdeti házi kedvencét.

Sokan meg vannak győződve arról is, hogy a macska dorombolása gyógyító hatással van bizonyos betegségekre. Például van, aki úgy gondolja, hogy fájdalomcsillapító hatással bír és van, aki úgy tudja, hogy a csontok regenerálódásában is szerepet játszik.

A dorombolás gyógyító ereje, a macskák valódi stressz oldó képessége nyilván nem orvosilag bizonyított tény. Azonban bátran állítom, hogy a hitnél erősebb gyógyszer nem létezik!


Hasonló cikkek