Közel 4,5 millió munkavállaló van Magyarországon

„A megelőzés fontossága” címmel tartottak munkahelyek biztonságával kapcsolatos konferenciát a Csabagyöngye Kulturális Központban.

A rendezvény az EU-OSHA Fókuszpontját működtető Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztálya és a Békés Megyei Kormányhivatal közös szervezésében valósult meg.

A sajtótájékoztatóval egybekötött szakmai rendezvényen a kormányhivatal és a Pénzügyminisztérium foglalkoztatással és munkavédelemmel foglalkozó szakértői tartottak előadásokat. A konferencia középpontjában a munkavédelmet és munkabiztonságot érintő aktuális tudnivalók bemutatása, ill. a kis- és közepes vállalkozásoknak szánt, a témával kapcsolatos tájékoztatás állt. A rendezvényen jelen volt Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára, aki a munkahelyek biztonságának növelését szolgáló intézkedésekről tartott előadást.

A rendezvényt dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója nyitotta meg. Köszöntőjében elmondta, az elmúlt időszakban igen kedvezően alakultak a foglalkoztatási mutatók a megyében, így ezzel párhuzamosan egyre fontosabb a biztonságos munkavégzés feltételeinek megteremtése. – A Békés Megyei Munkahelyek Biztonságáért Munkacsoport célja, hogy mindkét irányban gondolkodva segítsük a munkavállalókat és a munkáltatókat a munkabiztonsági előírásoknak való megfelelésben – fogalmazott a főigazgató.

A rendezvény részét képező sajtótájékoztatón Bodó Sándor államtitkár elmondta: ma Magyarországon 4,5 millióan dolgoznak, közel 70 százalékos a foglalkoztatási ráta, amely komoly stabilitást ad az ország gazdaságának. A munkabalesetek vonatkozásában is javulás tapasztalható. Fontos látni, hogy csak azok a cégek tudnak tartósan hatékonyak lenni, amelyeknél nagy hangsúlyt fektetnek a biztonságos körülmények megteremtésére.

Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott a biztonságot mint elsődleges értéket emelte ki. – A munkacsoport tavalyi év februárjában kezdte meg működését Dobókői György elnök szakmai irányításával. Első lépésben felmérték megyénkben a munkabiztonság helyzetét, majd ez alapján javaslatokat fogalmaztak meg, amelyből egy 74 oldalas tanulmány készült. A tanulmányt a Visegrádi együttműködés tagországainak miniszteriális szintű munkavédelmi vezetői is megismerhették.

A kormánymegbízott hozzátette, korábban a munkáltatói oldalon a beavatkozás szemlélete volt az elfogadott, ezzel szemben a munkacsoport a megelőzés szemléletére helyezi a hangsúlyt.

Herczeg Tamás, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy Békés megyében a foglalkoztatás és munkavédelem tekintetében is előrelépés történjék. – A munkabiztonság tágabb értelmezésben azt is jelenti, hogy megfelelő bérezéssel tartós munkahelyek létesüljenek, illetve a munkavállaló a saját szakterületén tudjon elhelyezkedni.

(Békés Megyei Kormányhivatal)


Hasonló cikkek