Közel 70 műalkotás esett a vandalizmus célpontjává a berlini múzeumokban

A rejtélyes ügyben ismeretlen elkövetők olajos folyadékkal fújtak le közel 70 műalkotást Berlin Múzeum Szigetéhez tartozó három múzeumban. Németországban a II. világháború óta nem ért műtárgyakat ilyen kiterjedt támadás.

Az incidens még a hó elején törtért, a hatóságok azonban a nyomozás érdekében egészen idáig nem fedték fel a részleteket. A rongálás indítéka eddig nem tisztázott, de mivel a vandalizmus az ország nemzeti napján, Németország újraegyesítésének évfordulóján történt, többen is szélsőjobboldali megmozdulást vélnek az esemény mögött. Pontosan nem lehet tudni, hány elkövetővel lehet számolni, azonban a közösség gyanúja Attila Hildmannra terelődik, mivel a vegán szakácskönyvíró, szélsőjobboldali nézeteknek és különböző összeesküvés-elméleteknek terjesztéséről vált híressé.

A három érintett intézményben, a Pergamon Museumban, az Alte Nationalgalerie-ban, és a Neues Museumban egyiptomi szarkofágok, festmények, illetve kő és faszobrok estek a támadás célpontjává. Az elkövető(k) nyitvatartási időben, feltűnésmentesen a felügyelő személyzetet kijátszva, öntötték le a műtárgyakat. A rongálás szerencsére csak kisebb mértékben okozott látványos kárt, sőt néhány mű már újból megtekinthető, azonban a kő és faszobrok helyreállítása hosszabb folyamatot vesz igénybe, mivel anyagunknál fogva könnyebben beszívták az olajos folyadékot.


Hasonló cikkek