Közel duplájára nőtt a kassai magyar óvoda kapacitása

A kassai magyar óvoda nemrégiben felújított és megnyitott kihelyezett részlegének köszönhetően közel kétszer annyi gyereket képesek befogadni, mint azelőtt. 

A 65-ik születésnapját ünneplő magyar óvoda bővítésére a Regionális Egészségügyi Hivatal 2015-ös létszámcsökkentése miatt volt szükség, amely mindössze 49 gyereket befogadását engedélyezte. „Nagy érdeklődés van az óvodánk iránt, de nem tudtunk mindenkit felvenni, mivel előtérbe helyeztük azokat a gyerekeket, akikről tudtuk, hogy magyar iskolában szeretnének tovább tanulni. Mivel azoknak a gyerekeknek is helyet akartunk biztosítani, akik a nagyszüleik anyanyelvét szerették volna ezáltal megőrizni, még egy épületet kellett találnunk.” – tudtatta Harangozó Katalin, a Kassai Magyar Tanítási Nyelvű Óvoda igazgatója. „A Turgenyev utcai épületet az Integrált regionális operációs program révén közel 230 ezer euróból tudtuk felújítani.” – magyarázta az igazgatónő.

Az idei tanévben már ebben az épületben is két csoporttal indították a tanévet. Sőt! Nem csak az ovisok kapacitása bővült, de további négy óvónőnek is biztosítanak munkát. „Előfordul, hogy olyan szülők is hozzánk iratják be gyerekeiket, akik sem önmagük, sőt még az ő szüleik sem beszélnek magyarul és már többször volt arra is példa, hogy a szlovák anyanyelvű gyerek a magyar ovi után magyar iskolába is ment.”

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek