Közel egymilliárdot kap Kalocsa

Pénzeső hullhat a közeljövőben Kalocsára. Tavaly egymilliárd forintos támogatásokról tárgyalt az önkomrányzat. Figyelmet fordítanak óvodai fejlesztésekre, az ivó- és szennyvízhálózati fejlesztésekre, valamint a városüzemeltetést segítő támogatásokra. 

Közel egymilliárd forintos támogatásról döntött a kalocsai önkormányzati képviselő-testület a tavaly decemberi ülésén. Ezek egy része már elnyert pályázati forrás, egy részének pedig az igénylés benyújtásáról született döntés.

Novemberben Mátyus Zoltán, arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy a pályázat elbírálása megtörtént, és a konzorcium mintegy 82 millió forint támogatást nyert el, a pályázatot azonban módosítani szükséges, mivel a kiíró az ivó- és szennyvíz-beruházások elkülönítését kérte, és mindkettőre minimális beruházási költséget határozott meg.

Az előzetes egyeztetések alapján 82 milliós támogatást részben már megvalósult, részben ez évre tervezett fejlesztésekre és járulékos költségeik finanszírozására lehetett igényelni. A támogatás révén a tavalyi útkátyúzási munkákat és a meszesi Duna-híd felújítását önerő biztosítása nélkül lehet finanszírozni, a támogatás fönnmaradó része a bölcsőde épületére telepített napelemek fedezetére fordítható.

A forrásokból 5 kilométernyi ivóvíz-gerincvezeték újulhat meg a kapcsolódó bekötésekkel együtt, egy másik forrás a szennyvíztelep és a szennyvízhálózat fejlesztését teszi lehetővé, egyes városüzemeltetési feladatok utólagos finanszírozása is lehetővé vált. Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak a csőtörések, ezért szükségesek a fejlesztések. Az évtizedekkel ezelőtt lefektetett elöregedett hálózat miatt szükséges az újítás.

A pályázati konstrukció szerint legalább ötvenmillió, legfeljebb tízmilliárd forint értékű beruházás támogatható. Az önkormányzat és a kalocsai hálózatot üzemeltető Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft. körülbelül 5 kilóméternyi vezeték felújítását javasolja. A pályázat kedvező elbírálása esetén az elnyert forrás gerincvezeték-szakaszok és a bekötések cseréjét, illetve a szükséges bontási és helyreállítási munkálatokat is fedezi majd, azonban a kiírás értelmében legalább 30%-os önerőre is szükség lesz. – írja a kalohirek.hu

Az utak felújítását a Belügyminisztériumhoz benyújtott, és az óta elnyert 40 milliós pályázat teszi lehetővé, azonban az útburkolat felújítására nyert összeg az ivóvízhálózat felújítására nem nyújt fedezetet, ezért azt más forrásból kellett megoldani.

Juhász Márta

Ha tetszett a hírcikk, kérjük támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon


Hasonló cikkek