Közeledik a félévi bizonyítványosztás ideje

Az új évkezdet feletti örömöt az iskolásoknál némileg beárnyékolja, hogy lassan a tanév félidejéhez érkezünk, és számot kell adniuk az elmúlt hónapokban megszerzett tudásukról. Nem jelentene ez akkora gondot, ha nem napjaink teljesítményorientált világában kellene bizonyítanunk. Különösen a felsősöknek. De sajnos mégis így van: az érvényesüléshez jó eredményekre van szükség.

Az iskolákban az első félév 2017. január 20-ig tart és a félévi bizonyítványokat január 27-éig zárják le. Szülőként nagyon oda kell figyelnünk ilyenkor arra, hogy gyermekünk viselkedésében mutatkozik-e változás, ugyanis a tizenéveseknél a témazárók, vizsgafeladatok a stresszhez hasonló tüneteket válthatnak ki.

Ha ugyanis gyermekünk most kap észbe, hogy gondok lehetnek a jegyek körül, előfordulhat, hogy aggódni kezd. A szülők, tanárok előtti megfelelni vágyás miatt akár étkezési, alvási problémák is kialakulhatnak ilyenkor. A szorongás tünetei lehet a gyomorfájás, fejfájás, fáradékonyság is.

tanulas-stressz

Sajnos a mai gyerekek mentális állapota lényegesen rosszabb, mint akár csak egy évtizede. Ennek oka az is, hogy a jövőbeni sikeresség, az életben való “beválás” egyre fontosabb motivációvá válik. Gyakran a szülők, de akár a fiatalok maguk is áldozatául esnek a külvilág nyomásának, amely csak a „papírt” és a számszerű eredményeket fogadja el.

Holott, ha valakitől túl sokat követelnek és tulajdonképpen erején felül teljesít hónapokon-éveken keresztül, egy idő után még akár a kiégés jeleit is mutathatja, és ez veszélyes út: boldogtalanságot, vagy akár élénkítőszerekhez való fordulást eredményezhet, de még a szervi panaszok, megbetegedések oka is gyakran a túlzott stressz.

Érdemes erre is gondolni, amikor attól tartva, hogy gyermekünk esetleg lemarad a jó jegyekért folyó versenyben, teljesítőképessége határán túl is tanulásra kényszerítenénk.

Tihanyi-Konda Szilvia

 

Kapcsolódó cikkeink:

A depresszió megszüntetése – 9 pontban

Stresszes gyermekek

Vélemény, hozzászólás?