Közeledik a tavasz – ideje beújítani! Tartós, egyszerű kerti székek

Nem kell hozzá sok faanyag, hogy magad is elkészítsd a következő kerti székeket. Olcsóak, kényelmesek, gyorsan elkészíthetőek és mindenképpen jól mutatnak a tűzrakó hely körül.

Fatönk szék készítése

A fatönk szék elkészítéséhez egy viszonylag nagyobb fatönkre lesz szükséged, hogy kényelmes legyen. A vastag és magas fatönk kiválasztása után vedd elő a fűrészed és a tönk felénél fűrészeld be a tönköt úgy húsz centire közel a végéhez. Ezt követően fentről fűrészelve vágd ki a tönkből a darabot. Ez lesz a szék ülő része.

A tönk szék elejét szintén fűrészeld le, hogy kapjon egy egyedi designt. Az is jól mutat, ha csupán félköríveket fűrészelsz a hátuljába.

Hogy a szék támlája kényelmesebb legyen, alakítsd egy kissé ívesebbre. Ha kész, fogj egy durvább csiszolópapírt és a levágott felületeket csiszold át, hogy sima legyen.

Szék fakockákból

Ennek a széknek az elkészítése jóval egyszerűbb, mint az előző. A lényeg, hogy szükséged lesz 8-10 darab egyforma méretű, tégla alakú fatömbre.

Ha a kertben vannak fatönkjeid, akkor azokból fűrésszel könnyedén kialakíthatod a szükséges fatéglákat. Lényeg, hogy tényleg egyforma méretűek legyenek – a végén egymáshoz illesztve még könnyedén formálhatod őket.

Ha megvan az alapanyag, ennél a feladatnál is csiszold alaposan át a tömbök mindegyik oldalát. Ezt követően, ha szeretnéd le is festheted őket, majd ha megszáradt védőlakkal is lekezelheted.

Miután kész vagy tegyél le magad elé párhuzamosan kettőt a fatéglák közül. A tetejükre sorban, merőlegesen helyezz el annyi téglát, amennyi elfér. A sort többféle módon is rögzítheted a szék lábával, de legegyszerűbb, ha faragasztót választasz a feladatra.

Ha sikerült a rögzítés, akkor a szék lábával párhuzamosan a szék ülőfelületére is ragassz le egy-egy fatéglát, amely majd a kartámlát fogja képezni. A támla végére a karfával merőlegesen egy utolsó fatönkkel készítsd el a szék háttámláját is.

Hogy kényelmesebb legyen a szék, fogj egy-két párnát és helyezd el az ülőfelületén illetve a háttámlánál.

napozóágy

Napozószék fából

A napozószék elkészítéséhez vastag és hosszú faágra lesz szükséged. Az ágat darabold fel egyforma hosszúságú egységekre. Ha kész van, akkor leegyszerűsítheted a feladatot, megrajzolod a földre a szék alakját és a fatömböket a vonal mentén sorakoztatod fel. Ezzel a módszerrel könnyebb lesz majd dolgoznod.

A fadarabokat ezt követően toldó lemezek és csavarok felhasználásával alulról könnyedén tartósan összefogathatod.

Összefogatást követően a szék gyakorlatilag kész is van. Ha jól csináltad, akkor a helyére téve, kipárnázva már kényelmesen el is helyezkedhetsz benne!


Hasonló cikkek