Közép-Európában először az MNG mutatja be Sean Scully életművét

Takó Hajnalka

A járványhelyzet az utóbbi hónapokban több jelentősebb időszaki kiállítást is meghiúsított, azonban Sean Scully életművét átfogó retrospektív kiállítás szerda óta látogatható a Magyar Nemzeti Galériában.

Scully az egyik legfontosabb kortárs absztrakt művész, akinek munkái a legnevesebb múzeumok gyűjteményeit gazdagítják. A most bemutatásra kerülő tárlat kelet-közép európia viszonylatban is egyedülálló, hiszen mint Fehér Dávid a kiállítás kurátora kiemelte: ritkán adódik arra lehetőség Magyarországon, hogy egy ilyen kaliberű alkotó munkáiból valódi, a teljes életmű minden fontos műcsoportját bemutató, retrospektív tárlat nyílhasson.

Az absztrakció iránt rendíthetetlenül elkötelezett Scully elsősorban a különböző színű sávokra, tömbökre, geometriai formákra bontott felületű festményeiről híres. Minimalizmusig redukált formavilága expresszív festésmódtól és referenciagazdagságtól visszhangzik. Festményeinek kettősségét a struktúra és érzelmek harca adja.

A tárlat közel száztíz alkotáson keresztül vezeti végi életművét, amely az 1960-as évek korai figurális kísérleteitől kezdve az 1970-es évek minimalista formanyelvén, illetve az 1980-as évek expresszív sávokból építkező alkotásain keresztül eljut a közelmúlt sokakat meglepő figurális fordulatáig.

 


Hasonló cikkek