Középkori Forgatag volt Diósgyőr várában

Huszadik jubileumát ünnepelte július utolsó hétvégéjén a Diósgyőri vár szemet gyönyörködtető történelmi játéka. A Minősített Európai Fesztivál címmel kitüntetett Középkori Forgatag minden eddiginél látványosabb programsorozattal fogadta a közönséget.

Indul az ünnepi menet

Újra benépesült a vár, a vásártér és a szomszédságukban lévő aréna. Díszes felvonulással kezdődött múlt szombaton a történelmi játék, ahol nyolc királyné vezetésével a korhű ruhákba öltözött szereplők a vártól a Lovagi Tornák Terére vonultak. Ott került sor az egyik leglátványosabb programra: izgalmas összecsapások, lovas solymász, íjász- és harci bemutató kápráztatta el a nézőket.

Zászlóforgatók produkciója

Ismét itt volt Kassai Lajos világrekorder lovasíjász, több Guiness világrekord tulajdonosa, Krekács Zoltán lovas solymász, és bemutatót tartott Mónus József „Fehér Farkas” világrekorder harci-, cél- és távlövő íjász is.

Kassai Lajos a Lovagi Tornák Terén

A legelszántabb lovagok kopjatörésben mérték össze erejüket, a kétnapos programban azonban – a korhű csatajelenetek mellett – helyet kaptak középkori táncok, vásári komédiák, udvari zenekarok is. Fent a várban a középkori mesterségek világával lehetett ismerkedni, míg lent a középkori tábori életbe csöppenhettek a látogatók. A vásártérre a családokat várták. A gyerekek kipróbálhatták, milyen is volt az udvarhölgyek és apródok élete egy királyi udvarban. A lányok szép ruhákat és illemleckéket, a fiúk kardot és páncélt kaptak.

Középkori lovagok teljes páncélzatban

Csaknem kétszáz hagyományőrző részvételével zajlott a Diósgyőri vár legnagyobb történelmi játéka, és mintegy hatezer néző látogatott ki a Középkori Forgatag idei rendezvényére.

Színpadon a Középkori Forgatag királynői

(Fotók: Pordán László)


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek