Közfoglalkoztatási vásárt tartottak Miskolcon

Pénteken és szombaton került sor a III. Közfoglalkoztatási Kiállítás és Vásárra a borsodi megyeszékhely belvárosában. A Városház tér és a színház közötti szakaszon 95 település standja és igazi vásári forgatag várta az érdeklődőket.

Múcsony standja PTV Fotó: Vona Ildikó
Múcsony standja
PTV Fotó: Vona Ildikó

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal és Miskolc város önkormányzata által rendezett kiállításon a mezőgazdasági áruk mellett a látogatók találkozhattak tésztakészítőkkel, seprűkötőkkel, varrodai és faipari termékek, szőttes, fonott, valamint népművészeti áruk gyártóival. A Szent István téren felállított színpadon pedig különféle folklór csoportok mutatták be produkciójukat.

Zöldséges stand a kiállításon PTV Fotó: Vona Ildikó
Zöldséges stand a kiállításon
PTV Fotó: Vona Ildikó

Mezőkövesd, Szerencs, Tokaj és a nagyobb városok standjai mellett sok apró település is kínálta saját termésű, készítésű portékáját. A faházakat mindenki feldíszítette a településére jellemző tárgyakkal. Sok helyen csábító, színes zöldségek, savanyúságok, lekvárok hívogatták a vásárlókat és szinte mindent meg is lehetett kóstolni.

Kismalacok a vásáron PTV Fotó: Vona Ildikó
Kismalacok a vásáron
PTV Fotó: Vona Ildikó

Sok helyen már igazi sikertörténettel büszkélkedhetnek: Tiszatarján standjánál a zöldségek mellett a paradicsomlekvár volt nagy sláger, Arnóton az uborkatermelés eredményes, Hejőpapiban pedig sokféle zöldséget termelnek, amit aztán a település intézményeinek konyháján használnak fel.

A gyerekek körében nagy sikert arattak a kecskék PTV Fotó: Vona Ildikó
A gyerekek körében nagy sikert arattak a kecskék
PTV Fotó: Vona Ildikó

A kiállítás megnyitóján elhangzott adatok szerint évente 200 ezer ember kerül a közfoglalkoztatásba és sok helyen ez az egyetlen munkalehetőség. Borsod megyében a júliusi adatok 39598 közfoglalkoztatottat mutatnak. Ez a foglalkoztatási forma évről-évre sikeresebb és jelentősen csökkenthető általa a munkanélküliség.

Mezőkövesd standjánál a matyó népművészet remekei láthatók PTV Fotó: Vona Ildikó
Mezőkövesd standja és a matyó népművészet remekei 
PTV Fotó: Vona Ildikó

Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek