Közgazdászok szerint 2020 végére recesszióba kerülhet az amerikai gazdaság

Egy felmérésben részt vevő amerikai közgazdászok többsége arra számít, hogy 2020 végére recesszióban lesz az amerikai gazdaság.

Az amerikai Nemzeti Üzleti Közgazdászok Szövetsége (NABE) 51 közgazdászt kérdezett meg, akiknek mintegy 10 százaléka szerint már jövőre bekövetkezhet a recesszió. A többség – 56 százalék szerint – ez 2020-ban kezdődik el. A megkérdezettek 36 százaléka szerint legalább 2021-ig nem lesz komolyabb baj az amerikai gazdasággal – ismertette a Newsweek a felmérés eredményeit.

David Altig, a felmérést végző csoport vezetője, a Fed Atlanti igazgatóságának kutatási részlegvezetője szerint új gazdasági válságot válthat ki Donald Trump amerikai elnöknek az a törekvése, hogy átalakítsa a meglévő globális kereskedelmi kapcsolatok rendszerét.

Donald Trump át akarja írni a kereskedelmi kapcsolatokat Európával, Ázsiával, Mexikóval és Kanadával. Ez a fajta törekvés több országgal, így különösen Kínával egyre mélyülő kereskedelmi feszültséghez vezet.

A Newsweek szerint az amerikai gazdaság jelenleg tapasztalható erősödése, a közel 50 éve legalacsonyabb munkanélküliség, a tőzsdemutatók rekord közeli szintje mind Donald Trump érvei között szerepel, amikor vitába száll a vele szemben állókkal.

A NABE által közölt adatok szerint a valószínűleg egy-két éven belül bekövetkező recesszió, komoly csapást mérne Trumpra, akinek nem sok esélye lenne az újraválasztásra 2020 végén.


Hasonló cikkek